Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Професор Петко Салчев оглави НЗОК

Новият управител на Националната здравноосигурителна каса е професор Петко Салчев.

Парламентарните групи признаха високия му професионализъм, но и отчетоха сложната ситуация, в която Салчев поема управлението на Здравната каса. Със 108 гласа "за" , един против и 48 "въздържали се" в редиците на БСП проф. Петко Салчев беше избран за нов управител на НЗОК. От БСП и ДПС обърнаха внимание на натрупаните проблеми в касата и лишаването ѝ от оперативна самостоятелност.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС коментира:

 

"Защото фигурата на управителя отдавна е обезличена от неразумни политически решения, които превърнаха замислената като обществена НЗОК в своеобразна разплащателна агенция" и се обърна към професор Петко Салчев с думите:

"Въпреки всички ми се ще усещането за фатализъм от днешния ден да бъде заменено с очакване за оптимизъм и успешен мандат".

Депутатът от БСП Георги Йорданов призова Петко Салчев и за първи управленски решения:

"НЗОК да заплаща лечението на пациентите с КОВИД-19. Дали ще има клинична пътека , специална или не, вие трябва да решите".

Здравният министър Кирил Ананиев изрази убеждението си, че Петко Салчев ще се справи успешно с управлението на касата.

"Аз съм дълбоко убеден, че това ще бъде управителя , който ще работи професионално".

От своя страна избраният за управител на Здравната каса Петко Салчев заяви от трибуната на парламента:

"Приех това предизвикателство, за да може да отговоря на настоящия момент, отчитайки извънредната ситуация".

Мандатът на сегашния управител на здравната каса д-р Дечо Дечев изтече вчера. Единственият кандидат професор Петко Салчев до момента беше заместник-директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия Салчев заяви вчера, че ще търси варианти за намаляване на доплащането в здравната система и ще прави анализ на лекарствената политика, за да осигури по-голям достъп на хронично болните пациенти до медикаменти.

По инициатива на БСП в рамките на парламентарния контрол депутатите ще разискват с вицепремиера Марияна Николова политиката на правителството за трудовите права на българските работници и служители във връзка със започналите тристранни разговори.

Изтоник: БНР

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up