Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
Извънредно глупаво положение

Късно снощи Правителството обяви извънредно положение. Днес Парламентът ще го потвърди.

Има ли основания за това? да видим аргументите, изложени лично от премиера Бойко Борисов:

Борисов казва:
„Това означава да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали, уточни Борисов”.

 

Няма нужда от извънредно положение, за да се приложи тази мярка. Училищата бяха затворени още миналата седмица, спортните и културни мероприятия прекратени и без да има извънредно положение, нали?

Борисов казва:
„Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от COVID-19. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България, обяви министър-председателят.”

Кой пречи на двете министерства да го правят и сега? И без извънредно положение могат да се ограничат пътуванията. Освен това е твърде късно за такива мерки. Епидемията е тук от поне месец и се разпространява между сънародниците ни в страната.

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за този, който не спазва карантината при заболяването: 
"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите, да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната". Премиерът сподели още, че 14 души, които са имали контакт с болни са отказали да бъдат настанени в единични стаи в белодробната болница.
Кой нормален човек ще се съгласи да бъде изолиран в стая, за това, че имал кокнтакт с болен? Кой нормален човек ще отиде да се изследва за коронавирусна инфекция, при положение, че го грози глоба от 5000 лева? Хората не трябва да бъдат плашени, а стимулирани да се изследват. Само така може да се ограничи разпространението. Няма никакъв смисъл, да се задържат контактни. Много скоро те ще са повече от тези, които не са имали контакт. В болниците трябва да постъпват само тежко болните.
Борисов казва:
„Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят, но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат.”

Да повторим, няма нужда от извънредно положение за прилагането на такава мярка. Законът дава право на здравния министър еднолично да го направи и сега.

Борисов казва:
Ще има проблем с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, каза още Борисов.

Проблемът не е на погребалните агенции, а на близките на починалите, защото освен всичко друго, държането в хладилник струва пари, който същите, поставени под карантина ще трябва да плащат. Как обаче въвеждането на извънредно положение решава този проблем? Никак.

Вицепремиерът Дончев казва:

„Оформяне на много по-категорични санкционни режими, които да включват глоби, спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантина.”

Първо за налагането на санкции не ти е нужно извънредно положение, те и така си се налагат безразборно. Както и по-горе казахме, това повече пречи, защото плаши хората, вместо да ги стимулира да се изследват.

Дончев казва:
„Да бъде създадена клинична пътека за лечение на коронавирус е другата мярка, за да знаят медицинските лица какви възнаграждения и допълнителни стимули ще получават.”

Това можеше да бъде направено още миналия месец. Необходимо е заседание на НС на НЗОК и съгласие на УС на БЛС, а не извънредно положение.

Така посочените цели не обосновават въвеждане на извънредно положение.
Това, което не се казва в обясненията е, че властта ще получи правото да репресира гражданите и да харчи държавни пари без обществени поръчки.
Решението на Министерският съвет от друга страна е признание, че действията до сега са били неадекватни.

Какви ще са последиците?
Основният ефект, решението за обявяването на извънредно положение ще бъде създаване на паника.
Ограничаването на движението на хора, принудителните мерки за задържане на контактни и вирусоносители, ограничаването на пътуваният до други държава ще засегне както производството, така и вноса и износа.
Това ще доведе до спекула, покачване на цените и изчезване на стоките, в това число и тези от първа необходимост.
Последиците за икономиката ще са катастрофални.

Въвеждането на извънредно положение без ясна цел и без да има основания за това е по-голяма заплаха за страната, отколкото самата вирусна инфекция.

Тъй като сме убедени, че въвеждането на извънредно положение не се прави с тънки политически цели, а с най-добри намерения, то можем да го определим като извънредно глупаво.

Д-р Стойчо Кацаров

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up