Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
В беда сме, не във война

Първите потвърдени случаи на инфекция с коронавирус са от 8 март. Заразените не са били преди това в чужбина и като се вземе предвид карантинния период, може да се направи обосновано предположение, че Коронавирусът циркулира в страната поне от средата на месец февруари.
Доказани са случаи на болни в три града. Като се има предвид това, начинът на предаване на инфекцията и високата вирулентност на щама, е съвсем ясно, че се намираме в ситуация на епидемия с коронавирус.

Това, че лабораторно са доказани само 7 случая (до този момент) е не защото няма повече инфектирани, а защото се изследват твърде малко хора.
Разпространението повече от месец и установената мултифокалност, са аргументи, че епидемията вече не може да бъде овладяна, така че ние сме в беда.
Броят на заразените ще нараства експоненциално и вече дори не е толкова важно лабораторното им доказване, защото е ясно, че в разгара на епидемията почти всички болни с кашлица и температура са с COVID-19.
Няма особен смисъл да се издирват и поставят под карантина контактните, защото много скоро те ще станат повече от тези, които не са имали контакт с болен или здрав заразоносител, още повече като се има предвид, че при 80% от заразените болестта протича безсимптомно.
Не само не е нужно, но дори е вредно, хора които са имали контакт със заразени да се хоспитализират. Няма никаква нужда заразени без симптоми или такива с леко протичане да се настаняват в болница, а и нямаме толкова легла, че да хоспитализираме половината от населението.
Леглата трябва да се пазят за болните в тежко състояние. Възможно е броят на тежко болните в разгара на епидемията да стане голям, така че стратегията да се обособи Втора градска болница и едно отделение във ВМА и инфекциозна болница може да не сработи.
Трябва да се обезпечи целият ресурс на здравната система, за да е готов, ако се наложи. Всяка многопрофилна болница, с разкрити терапевтични отделения, може да приеме и успешно да лекува болни с пневмония, предизвикана от вирусна инфекция, в това число и с дихателна недостатъчност. Единственото, което е необходимо, е да се създаде възможност за обособяване на легла и разделяне на потоците болни, ако или когато се наложи.
Здравните власти трябва не да пречат на използването на бързи тестове, а напротив да стимулират лечебните заведения да го правят, не защото така ще предотвратят епидемията, а за да имат по-точна информация за нейното развитие. Епидемиологичните данни, събирани до момента са оскъдни и напълно безполезни. Те не са достатъчни за никакъв дори повърхностен анализ, който да послужи за формиране на политики.
Забраната за провеждане на спортни и културни мероприятия, грипна ваканция и другите ограничения в придвижването са ефектни, но не и ефективни в този случай. Не можете да затворите 7 милиона души в къщи за 14 дни, а и да можехте, последиците от това биха били катастрофални. Всяко ограничение на хората трябва да се обмисли добре, да се преценят ползите и вредите преди да се вземе решение да се наложи и дали изобщо да се наложи.
Това, че сте спрели спортните и културни прояви, няма да попречи на предаване на вируса в обществения транспорт, магазините и заведенията или на работното място. В най-добрия случай може да удължите епидемията, но не и да намалите броя на заразените.
Съвсем сериозно трябва да се обмисли възможността изобщо да не се налагат ограничения, освен ако заболеваемостта не е надхвърлила 200 на 10000 души в даден район и то само в него, а не в цялата страна едновременно.

Обявяването на карантина за цялата страна, каквото направи Правителството на Италия е глупост от най-висш порядък. Италианците все едно сами си наложиха икономическо ембарго, едновременно обявявайки всеобща национална стачка. Това ще им донесе тежки икономически последици, които страхувам се, ще ни наложи, като членове на ЕС и ние да компенсираме в последствие.
Най-важната мярка сега е Правителството да се погрижи за най-уязвимите – хората над 70 годишна възраст. Нужни са мерки, които да намалят риска от проникване на заразата в домовете за възрастни хора и хосписите. На самотните възрастни хора би могло да се осигури доставяне на храна и лекарства за няколко седмици.
Болниците и общо лечебните заведения се другата критична точка. Там трябва да пазим не само пациентите, но още повече медицинския персонал. Повишение мерки за сигурност, разделянето на потоците и пр. изискват не само умения, но и значително допълнително финансиране, не само за предпазните средства. НЗОК и МЗ отдавна трябваше да са разработили механизми за финансиране, които вече да се прилагат и най-малкото да бяха махнали лимитите, поне докато трае епидемията.
В беда сме, но не сме във война, както на някои може би им се иска. Не се налага да воюваме с COVID-19. Налага се да воюваме с глупостта ни, но това не е от сега и няма да свърши скоро.
Д-р Стойчо Кацаров

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мима Димитрова · преди 1 години
  Всички бивши и настоящи лечебни заведения подвизаващи и подвизавали се под шапката на МО и МВР да бъдат временно преструктурирани и обезпечени с апаратура необходима за лечение на пациенти с корона вирусна инфекция.Персонала на бившите, а доколкото съм информирана и на настоящите гореопоменати ЛЗ са получавали и получават допълнителни материални стимули.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  един · преди 1 години
  Ето как обстоятелства до голяма степен независещи от нас ще накажат недалновидните политици и техните подчинени медии ,които години наред положиха неимоверни усилия да съсипят авторитета на българските лекари и сестри. Години наред наричаха хората крадци ,мошенници и какво ли още не. Сега същите ще трябва да разчитате на “ крадците”и “мошенниците” да се изправят срещу злото дошло в къщата ни. Нека сегашната ситуация да е урок завинаги никога да не посягат вербално и физически на този ,който сега ще бъде на своя пост.Това е съдено да бъде разбрано от сравнително нормалните и умни хора ,за съжаление днес процента на маргиналите и лумпените в държавата е огромен. Дали ще разберат ?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Николай Тасев · преди 1 години
  Най сетне едно умно и мъдро нещо да се прочете,но колко ще бъде чуто....
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up