Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Министърът: Български маски ще има до месеци

Министърът на здравеопазването говори за леглата, маските, защитните облека и медицинския персонал покрай коронавирусната инфекция. Поради големия читателски интерес, предаваме дословно записаното от колегите от Actualno.com.
Първо за лекарите и сестрите:

„Като краен вариант било мислено да има "пренос" на легла от други области, имало обаче готовност за прием на пациенти в София. Изготвен е и план да се ползват специалисти от други отделения, в особено критични случаи ще има командироване на лекари и медицински сестри от други държавни болници. В най-критичните случаи ще се говори с частните болници да помогнат с персонал, както и да бъдат включени пенсионирани медицински здравни работници – и лекари, и медицински сестри.”
После за предпазните средства:
На въпрос на БНТ дали навсякъде в страната болниците са осигурени с предпазни средства (маски дрехи), здравният министър отговори, че някъде имало по-голяма нужда. А попитан защо преди да дойде коронавирусът не се взеха мерки за повече маски, отговорът беше, че сега ще има доставка на маски от Турция – следващата седмица. А за българско производство на маски, Ананиев не конкретизира кога ще има такива - "до месеци".
От "Интендантско обслужване" коментираха, че до края на деня ще бъде предоставен прототип на защитно медицинско облекло, по който Националният щаб за коронавируса трябва да се произнесе. Когато проектът бъде одобрен, ще следва серийно производство, но не преди да бъде доставен плат. В момента в България само в Габрово има производство на необходимия по характеристики плат.

 

"Интендантско обслужване" може да прави по 10 000 маски на ден - маски, които предпазват от "кихавици и водни пръски", но не и директно от вирус!?!
На директно питане може ли да гарантира здравето на медицинските работници, Ананиев посочи, че на една болница били доставени машини за почистване на въздуха, осигурявали се необходимите лекарства: "Това, което е в компетенциите ми, го правя".
Ананиев призна, че има недостиг от специалисти в инфекциозни отделения, но затова държавата обръща внимание на обучението на такива кадри.
От днес, 9 март, няма да бъдат приемани нови болни в инфекциозни отделения, а ще бъдат оставени под карантина излекувани пациенти, но застрашени евентуално от зараза от коронавирус.
Разходите ще са за лечебното заведение – с удължен престой по клиничната пътека, по която са приети. Ще има обаче изключения за прием на пациенти – например за хемодиализа.”
Това е всичко накратко. Държавата е помислила за всичко. И без паника, проявете търпение!

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up