Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
"Другари и другарки, дайте да дадем"

Според уикипедия „ дайте да дадем“ е шеговит израз от разговорния български език, който изразява желание да се подкрепи някаква благородна цел, съчетано с невъзможността или нежеланието на говорещия да допринесе за тази подкрепа. За съжаление, силно валиден и днес. 

На фона на „ глобалната заплаха“ за която ни информират по два пъти на ден, за да ни кажат, че още не са намерили нито един болен, макар, че най-вероятно има. На фона на милиардите за здравеопазване, които уж правителството отпуска, а всъщност се събират основно от здравни осигуровки, на здравно осигурени лица, се оказва, че Националната здравноосигурителна каса не предоставя информация за това с кои болници е сключила договор и по кои клинични пътеки.

Нещо повече, тя по-скоро предоставя неверни данни и подвеждаща информация, тъй като на сайта и, дълбоко скрита е платформата, на която от падащ списък можете да избере клинична пътека и да видите кои лечебни заведения в страната работят с нея, тоест за кои дейности здравната каса плаща за вас. Според нея, обаче по повечето клинични пътеки не работи никой или една – две болници.
Основна функция на НЗОК е "Изгражда, развива и управлява национална информационна система за нуждите на задължителното здравно осигуряване" , и тя е похарчила почти 2 милиона лева от милиардите, за здравеопазване придобиване на компютри и хардуер и почти 3 милиона  лева за придобиване на програмни продукти и лицензи за програмни продукти, без да броим разходи за персонал, разходи за обучение на персонал и тн. и с тава и с другите си функции би следвало да гарантира правата на здравноосигурените лица и на договорните си партньори, които също ощетява с предоставянето на невярна и непълна информация. За всички тези разходи може да се разбере, ако се разглеждат едно по едно решенията на Надзорния съвет, защото Здравната каса, дори не се отчита според собствените си правила и задължения, а именно да „Разработва годишен бюджет на НЗОК и да се отчита за изпълнението му - Последният годишен финансов отчет качен на сайта на касата е от 2013г. (справка) 
Със сигурност Само с подмятания за „ източване“ и прехвърляне на топката в полето на болниците няма да се получи контрол, защото не става ясно как един здравноосигурен пациент може да разбере дали дадено лечебно заведение работи с клинична пътека по която се лекува, нито какво включва тази пътека и на каква стойност. Не става ясно и защо изобщо съществува институция, която не изпълнява основните си функции и то съвсем официално, нито пък кой я контролира. Или казано с други думи " Дайте да дадем , контрол  и информация"
Можем да заключим само, че е чиста илюзия да си мислим, че имаме гарантирани права, в правова държава, членка на ЕС. Имаме права, гарантирани на хартия, които никой не защитава и също толкова илюзорно е да си мислим, имаме да право да знаем как се харчат публични средства, как работят институциите, които нещо ни гарантират и нещо ни обещават и от време на време ни се хвалят, че свършили това, за което съществуват.
А защо на фон е „ глабалнта заплаха“, защото според НЗОК с Клинична пътека 104, по която ще се лекува коронавирус у нас работят болницата в гр.Монтана и болницата в гр.Лом Предишният номер на пътеката е 234, но предоставената възможност за справка и по нея работят само същите тези две лечебни заведения. Така че не търсете къде могат да ви лекуват при подобни симптоми, нито при други, правете каквото ви казват сутрин в 8ч. и следобед в 17ч. или на някой друг брифинг. Само не си мислете, че това е демокрация, че имате права или, че за някой сте важни.

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up