Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
НЗОК определи 43лв. на ден за болен от коронавирус

Националната здравно осигурителна каса и Български лекарски съюз най-накрая са определили коронавирусът да се лекува по клинична пътека 104 - Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения. Която определя цена от 618лв. за пациент за целия болничен престой. Продължителността на лечение е около 14 дни,

което означава, че на болен му се полагат приблизително 43лв. на ден. Уточнено е, че коронавирусът се приравнява към код j11.1 Грип с други респираторни прояви, неидентифициран вирус Грип БДУ Грипни:
• остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища неуточнени или вирусът • ларингит не е идентифициран
• фарингит
• плевралeн излив
Пътеката е лимитирана до 6358 души годишно, тоест касата ще плати не повече от толкова пациенти за всички болници, с които има договор за цялата година. Лимитът си беше същия и преди „коронавирус заплахата“ и се определя на база миналогодишни данни за заболели. НЗОК и БЛС не са сметнали за нужно да увеличат бройката.
Нито дума за лимита на леглата в болниците
В България броят на леглата в лечебните заведения също е лимитиран. Касата плаща определен брой легла, които са обявени предварително. Нещо повече те са лимитирани вътре в самите отделения и не могат да се местят, ако се наложи някое ненатоварено отделение да „ даде“ легла на пренатоварено. Така че, ако успеят да открият коронавируса в България болниците ще трябва да „изпразват“ отделения за да ги приемат, защото не могат да слагат допълнителни легла. Така, че не е ясно как трябва да разбираме това:
„Болниците имат готовност да разкрият допълнителни легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отделя цяла самостоятелна сграда – с 42 легла, „Александровска“ ще осигури 70 легла, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна структура с 42 допълнителни легла. Това стана ясно от думите на председателстващия Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски след извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с мерките, свързани с разпространението на COVID-19.“
Въпросната клинична пътека се изплаща само на болници с инфекциозна клиника или отделение, освен в случаите на епидемия, но за епидемия си има условия. От оскъдната информация от НЗОК не дава много отговори като например кой е освободил новоприготвените легла и къде е отишъл.

 

Ваксинирахте ли се?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Илиева · преди 11 месеца
  Само че нямат нищо дори шкафчета за прибори за хранене, ами сав чантата и на пода, голяма хигиена!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Наско мерджанов · преди 1 години
  ЗАЩО?ЧАСТНИТЕ БОЛ ИЦИ НЕ СА МОБИЛИЗИРАНИ!?
  ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ ИМАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСА И МНОГО ПОВЕЧЕ АПАРАТУРА КУПЕНА С НАШИТЕ ПАРИ ИЗТОЧЕНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА!СЕГА Е РЕДНО ДА ВЪРНАТ НА ОБЩЕСТВОТО ОТКРАДНАТОТО!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up