Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Здравната каса ще заплаща нова терапия срещу остра лимфобластна левкемия

Здравната каса вече заплаща един от най-модерните и широкоизползвани медикаменти за лечение при рак на кръвта - конкретно за остра лимфобластна левкемия. Терапията доскоро не се заплащаше и се изписваше с изключително усложнена процедура, посочи проф. Добрин Константинов, главен координатор на Експертния съвет по детска хематология.

„Това улеснява съдбата на всички. Нямате представа какво беше да се изпише лекарство, което е от т.нар. неразрешени лекарства. А всички се нуждаят от него. Семействата отиваха да подават документи, разрешение от ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) трябва да има… Чрез този ход ние вече ще получаваме директно реимбурсиране то касата“, каза той.

Проф. Жанет Грудева, началник на клиниката хематология от УБ „Свети Георги“ в Пловдив обясни как действа медикаментът.

„Целта е възстановяване на нормалното кръвотворене чрез унищожаването на тези клетки. Намалява нивото на аспарагина, важен за клетъчния цикъл на левкемичните клетки. Те не могат да си го синтезират сами и ако го няма в околната среда в резултат на действието на този медикамент, това е една от предпоставките за унищожаване на левкемичните клетки“

Благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80 на сто от заболелите деца с остра лимфобластна левкемия имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване.

„60 години след първите опити с химиотерапия има теоретична и реална възможност 90% от пациентите да бъдат излекувани“, каза проф. Добрин Константинов.

Острата лимфобластна левкемия се среща при децата между 0 и 14 години, пикът е от 1 - до 9 годишна възраст, после може да се появи при хора над 65 години.

Източник: БНР

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up