Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Паниката ще нанесе повече щети от корона вируса

Денят ни започва с брифинг от щаба на инфекцията. Половината от новинарските емисии са за това в кой град колко души са кихнали, колко са били с температура, колко са пристигнали от Италия и колко са болните в Китай. Правителственият самолет докарва ученици от Милано. Пилотите на самолета и шофьора на автобуса са облечени в жълти найлонови гащеризони, с ръкавици, с маски на устата и очила за гмуркане – пълно бойно снаряжение за борба със заразата. Лично главсека на щаба мери температурата на учениците. После децата си отиват у дома. Родителите, приятелите и съседите не са екипирани за борба със заразата, няма и нужда.

Понеже още не сме регистрирали болен, запълваме времето с дискусия за карантината и болничните. Сакън някой да не си загуби отпуската и да му отиде почивката на море.
Проблемът с болничните е измислен. Законът е ясен – болничен се получава от болен. Под „карантина” се поставя на болен. В случай на доказано заразяване с вируса лекарят има право да назначи лечение и изолация в домашни условия и да издаде болничен лист за времето на лечение (може да е и повече от 14 дни с ЛКК). Никой не може да бъде настанен принудително за болнично лечение, дори и да е с доказана инфекция COVID-19.
Обаче нямаме нито един болен, а на здрави болничен не се издава. Всъщност не сме сигурни, че няма болен. Сигурно е, че такъв не е установен. Ама как да се установи, като изследвания се правят само в две лаборатории и до вчера бяха направени 23 теста? С тези темпове на изследване, първия болен ще го регистрираме някъде в края на април, когато епидемията ще е отминала.
Защо не изследват болните? Правителството има 1000 теста, подарени от Китай, но ги „пазели за кризата”. Ами те в разгара на епидемията не са нужни. Трябват преди да е избухнала за да се ограничи.
Хърватия поиска и получи от Китай 12 000 теста. Ние пестим нашите 1000. За кризата! Изследват ги само в 2 лаборатории, но чакат проби от всички лекари в страната. А някакъв план, инструкции, обучение как да се вземат проби, как да се съхраняват, транспортират, кой ще плати и кой ще получи резултата? Обаче имаме план как да докараме болен с линейка от летището до болницата и да напръскаме тротоара след него с хлорна вар.
А можем ли и ние, като хърватското правителство да поискаме от Китай още тестове?
Франция е разработила полеви тестове, които предоставя безплатно на страни от ЕС. Те могат да се прилага директно на граница от спешните лекари и джипитата. Може ли да поискаме, от Франция?
Правителството е определило само 3 болници за лечение на болни с инфекция с COVID-19. А да но стигнат, ама китайците строиха нова болница. Всяка многопрофилна болница може да лекува инфекцията. Достатъчно е да се обособят помещения и да се разделят потоците на болните. Обаче как ще преодолеем забраната на националната здравна карта да се разкриват нови легла и отделения?
Хюстън вика НЗОК! Къде сте бе хора? Има риск от епидемия. Ало надзора, нещо да увеличим лимитите на направленията за консултации и за изследвания, да увеличим лимитите на болниците, нещо да направим нов алгоритъм за болнично лечение на инфекция с COVID-19, за отчитане и заплащане, нова цена, нещо да отблокираме резерва?
Лекарите имат нужда от предпазени средства. Къде сте гражданска защита, комисия по бедствия, аварии и катастрофи или както се казвате сега? Имате лъскави оранжеви джипки дайте да разнесем малко предпазни средства, дезинфекционни разтвори и прочее, в държавния резерв трябва да има. Той нали е за такива случаи?
Апропо, имаме ли министър на здравеопазването и защо той не е ръководител на кризисния щаб? Да не е болен нещо или е зает с друго?
Правилните действия могат да се организират за 24 часа. Да не говорим, че за тези действия трябва да има разработени планове. Имаме бая администрация, на която плащаме да прави планове за такива ситуации и да ги привежда в действие.
Всичко това е банално. Обаче не е героично.

Ясно е, че темата за коронавируса е удобна за политическа употреба. Не е само героичната поза на екрана. Тя отклонява общественото внимание от всички други проблеми. Обаче айде малко мярка. Дайте малко по-спокойно и ако може по-рационално.
Единственият ефект от непремерените действия и фукането от телевизионния екран е да се създаде паника сред хората. Вместо да се разхождате с предпазни облекла, обяснете на хората, че това не е едра шарка или ебола, че инфекцията в повечето случаи протича по-леко и от грип, а смъртността от някои видове на грипа е дори по-голяма.
Защото, ако хората изпаднат в паника, започнат да се запасяват с храни и медикаменти, спрат да ходят на работа и спрат децата си от училище, щетите от такова паническо поведение ще са по-големи от тези от вируса.
Д-р Стойчо Кацаров

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 1 години
  Политици-популисти създадоха *****ска ситуация в целия свят!
  Жалка картинка!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  МИМИ · преди 1 години
  ПРЕДИ ИМАШЕ САНИТАРНИ ДРУЖИНИ КОЙТО ВЪРШЕХА МНОГО РАБОТА НО СЕГА НЕ . ЦАРИ ЕГОИЗЪМ И ЛАКОМИЯ.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Проф.В.Борисов · преди 1 години
  Медицинската, социално-психологичната и политическата диагноза на феномена Корона-вирус, направена от д-р Стойчо Кацаров е точна и откровена. Той е съвършено прав, че законът е ясен – болничен получава болен човек. Създадената паника е типична за българската национална психика, която трудно ранжира своите проблеми по величина и значимост. Има корона вирус - добре, нека съответните органи внимават... Шумът е не само излишен, но и вреден, защото отклонява фокуса на вниманието и на ресурсите. Има още хиляди болести. А Ку-треската се оказа три пъти по-опасна, но никой не се вълнува за нея. А инфарктът, инсултът, разклатеното детско здраве - физическо и психическо? За тях не се сещаме, те не са привлекателна тема за политици и медии... В момента ни е нужна дейност, а по-малко медийна и политическа врява с демонстрация на загриженост, която вече замирисва на фалш.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  владимир · преди 1 години
  Гражданска защита е закрита преди години, но сега се вижда какво предателство е извършено спрямо българските граждани.Липсват основни средства за зщита, дезификтанти и още какво ли не ....и въпреки закриването на ГЗ хората все още я търсят.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Бай Младен · преди 1 години
  НПО-тата да си мълчат и да не се обаждат много- много!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Учителя · преди 1 години
  Перфектна лекция, но правителството не мисли за народа, то е право то си гледа икономическата страна ,кои ще умрат ,болните и стари хора, а това е рай за икономиката
 • Публикуването на коментара е спряно.
  има ли значение, кат · преди 1 години
  Докотре, като говорите, че само на болен се издава болничен лист, Z-кодовете в МКБ 10 за какво са?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up