Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Коронавирусът показа тоталния интелектуален блокаж на здравната администрацията

Страхотна драма се завихря тези дни около пустия му китайски коронавирус. От цялата работа наяве излезе нещо, което ние така или иначе много добре си го знаехме и досега. Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса.
Нито една термокамера няма инсталирана по границите и летищата, нито един чиновник не е бил мобилизиран и изпратен на въпросните места с термометър в ръка да сортира пътникопотока, нито едно изчерпателно и смислено указание (поне до този момент) не е изпратено до структурите на терен с идея кой и какво да прави в реално време.

Стигна се до безумия от рода на „доброволна домашна карантина”, а на смисления ни въпрос като как аджеба да извиним отсъствията на страдалеца от работа, след кратък размисъл, г-н министърът днес ни осени с идеята това да става за сметка на платената отпуска. Доброто ми възпитание не ми позволява да напиша какво точно мисля по въпроса. Наистина точно такъв казус не е отработен в актуалните наредби, но и нищо що годе читаво не могат да измислят чиновниците на прима виста.
Няма осигурени адекватни предпазни средства, дори и обикновените маски изчезнаха от аптеките, за дезинфектанти и организация за прилагането им тепърва отпочва мисленето. И се прояви разбира се старият рефлекс : кой какъвто зор има на главата си сочи с пръст и казва „БЯГАЙ ПРИ ДЖИПИ-ТО”.
Днес уважаваният от мен генерал Мутафчийски заяви в медиите следното: "...и той (семейния лекар) ще извърви цялата процедура по карантиниране....", което предполага че ще ходим всеки на адрес, ще мерим температури и ще носим на гръб насам-натам каталясалите, докато цялата здравна администрация с все ВМА, ЦСМП, РЗИ, инфекциозни клиники и пр. структури по места ще цъкат с език отстрани и ще ни дават акъл. И това няма да коментирам изрично по гореописаните причини.
Мисля, че е крайно време здравият разум да излезе от типичната си егалитарна летаргия и да се извиси над какафонията от изброените безумия. И ако въпросният здрав разум е БОГ, то кой друг, ако не БЛС може и трябва да бъде неговият Пророк (да се слави името му, пу, пу, пу)? И в БЛС кой друг ако не колегите ОПЛ в Управителният му съвет трябва да дадат тон за песен?
Нека сега помислим спокойно и рационално! Какво трябва да се направи, поне по моето скромно мнение?
Covid-19 различава ли се принципно по нещо от традиционните грипни вируси? Не! Нито като механизъм на предаване, нито като клиника, нито като смъртност (дори май е по-ниска) и пр.
Трябва ли в този смисъл да измисляме отново топлата вода? Не, естествено, чак толкова умни не сме, аз поне хич!

Какво трябва да се направи:
1. Контрол на входно-изходните точки на границите, вкл. КПП, летища и пристанища. Инсталиране на термокамери и/или командироване на служители на МЗ с медицинско образование (хиляди са такива), които въоръжени с безконтактни термометри, подобни на този от снимката която съм прикачил, да сортират пътникопотока. Използвам го показания в собствената ми амбулатория, безконтактен е и няма нужда от дезинфекция след всяко измерване. Самото измерване отнема точно секунда и данните са приемливо точни, като за неживачен термометър. Точно такива видях по телевизията да се използват по китайските летища. Тези пътници, на които се отчете повишени стойности моментално се подбират и насочват за доуточняване.
2. Карантина???? Категорично не. Това е възможно само при малко огнище в далечна територия с малък обмен на пътникопоток между двете точки. При епидемия и пандемия , както и при горните характеристики на вируса, това е безсмислено. Концентрационни лагери ли ще строим? Не мисля, че е правилно, нито пък реалистично.
Терминът „доброволна домашна карантина” беше пуснат в пространството преди 2-3 седмици от една група от 15-ина китайци, кацнали на летище София, след празнуване на китайската нова година. Явно не им се бачкаше на хорицата и искаха да си отспят махмурлука. Може пък и да се избъзикаха, само че нашата администрация, просто гушна идеята и я доразви до днешните и грандиозни измерения. Като как точно ще се изолира този човек у дома за 2 седмици, включително и от собственото си семейство? Бих дал някой лев някой на авторите на идеята да ми го нарисува това като на картинка.
3. На всички контактни, прииждащи от рискови територии или просто влизащи в страната отнякъде, на границата да им се даде ясна писмена инструкция, в която с думи прости да се представи какво да очакват и как да постъпят. Да се обясни нагледно, че при внезапно повишаване на температурата, грипоподобни симптоми и пр. трябва незабавно да си останат у дома, а не да миткосват по улици, автобуси, метро, болнични коридори и пр и ДА СЕ ОБАДЯТ НА 112. Може и на общопрактикуващия лекар, така или иначе въпреки цялата помия която се излива върху нас, огромната част от пациентите ценят нашего брата. След което на адреса на подалия сигнала да се изпрати специализиран медицински екип, снабден с адекватни защитни средства, който да прецени ситуацията на място и евентуално да транспортира пациента до съответната инфекциозна клиника.
Всякакви идеи за това как ОПЛ трябвало да обикаля по адреси, без или пък със собствени лични предпазни средства, да мери температури и да координара каквото и да било варират от тъпи до безумни.
Държавата има ангажимент към осигуряване на спешната помощ във всичките и измерения, включително и в случай на епи- и пан-демия и няма как де скрие зад гърба на едни 4000 ОПЛ, които така или иначе са смазани от бачкане. Доколкото разбирам от медии и разкази на очевидци, горе-долу така са организирани нещата в засегнатите части на Италия.
4. Естествено, разбираемо и приемливо е, в случай на излизане на ситуацията от контрол, да бъдат предприети и извънредни мерки, включително и мобилизация на медицински персонал, включително и на общопрактикуващи лекари . Особено на общопрактукиващи лекари, тъй като отговорно твърдя, че освен нас, колегите от ЦСМП и част от военните медици с опит в работата на терен, едва ли има друга част от гилдията, която би била по-полезна в подобна ситуация. На някои може да им се стори забавно, но само си припомнете, че лекарят който осигуряваше медицинското обслужване на участниците в първия сезон на Сървайвър, беше именно ОПЛ, при това от Варна. Нека някой ме поправи, ако случайно паметта ми е започнала да дава фира.
Въпросната мобилизация трябва да стане по всички правила, включително и материално осигуряване, адекватни лични предпазни средства, защита на семействата ни в случай на сакатлъци и пр., тоест по коренно различен начин от това, което наблюдаваме понастоящем.
Наясно съм, че моя милост, в качеството си на офицер от запаса (стига да не са ме свалили от отчет де) ще е един от първите подбрани и не виждам проблем в това. Така или иначе, както често са ми нашепвали дедите-счетоводители, на този свят освен дебит има и кредит и регистрацията ни по Търговския закон не ни освобождава от определи професионално-етични ангажименти. Толкова!
Коментарът е от профила на Д-р Николай Христов във Фейсбук. Заглавието е наше

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Петко · преди 1 години
    Много е важно да се пишат датите на публикациите . Така после ще може да поемате отговорност и да преценявате правилността на написаното . Дано да имате повече поводи за гордост , отколкото да ви червенеят ушите от срам .
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up