Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Готови сме за епидемия с коронавирус

Вчера се състоя заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. От изявленията след съвета се разбра, че Правителството сформира щаб, с ръководител шефа на ВМА генерал Мутафчийски.
За да демонстрира готовността си, щабът ще проведе „симулативно транспортиране на болен с коронавирусна инфекция от летището до болницата.” Линейка, сирена, защитно облекло, камера, action, ефектно!

Отменен е денят на отворени врати във Военно-историческия музей, за да не се струпат на едно място хората, след като слязат от метрото.
Здравното министерство разпространи съобщение, че за инфекция ще се изследват само болни със симптоми. Пристигащите от райони с коронавирус няма да се изследват, ако нямат температура. Военна болница обяви цена от 200 лева за изследване, ако то се прави по желание на пациента.
„Няма никакво съмнение, че има безсимптомно предаване", каза д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в САЩ.
Германски изследователи потвърдиха, че вирусът се предава от хора без симптоми в пет случая в една група хора: от родител до дъщеря, от тази дъщеря до двама нейни колеги и от един от тези колеги до други двама колеги. Тестовете за наличие на вирус се позитивира на 48 час от заразяването, независимо дали има симптоми или не в този момент.
Всичките 1000 теста, с които страната разполага са предоставени на една лаборатория. До този момент са направени тестове на 30 души и нито един от тях не е позитивен – в България няма данни за болен с коронавирусна инфекция. В България, обаче няма данни и за вътреболнични инфекции. Бойко Борисов също разпоредил тестовете ще се ползват само при криза. Всъщност ефект от тях ще има, ако се ползват преди настъпване на кризата.
Според д-р Ангел Кунчев – главен държавен санитарен инспектор, от Италия в България седмично пристигат 4000-5000 души. При този брой Вероятността в страната да има заразени с вируса, чисти статистически е огромна.
От репортажите на няколко телевизии се разбра, че нито общопрактикуващите лекари, нито лекарите в болниците са получили указания или информация как да действат в случай на съмнение за инфекция с коронавирус. Не са осигурени предпазни средства, нито има информация от къде медиците могат да се снабдят с такива.
НЗОК за пазва пълно мълчание по темата. Няма информация дали ще се увеличи лимита за направления и изследвания, дали ще се промени лимита на легла в болниците в случай на епидемия. Новият вирус може да наложи анекс на новия НРД, но първо ще се избере нов управител.
Няма сведения за разработени планове за ограничаване на достъп и движение, за организация за снабдяване с продукти от първа необходимост на заболелите и поставените под карантина.

Разширява се контролът по сухопътната граница чрез поставяне на термометри. "Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика.”
Проведено наскоро мащабно проучване в САЩ, показа, че ефектът от термокамерите, като средство за ранно откриване на болни инфектирани с корона вирус е нула(0). Нито един от регистрираните с инфекция не е бил засечен от термокамерите, поставени на американските летища. Според същото проучване информирането на хората за болестта има много по-важно значение за ограничаване на разпространението.
Най-важната от всички мерки: Да даде Господ да ни подмине инфекцията!

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    опл · преди 1 години
    много сме готови даже няма маски защото са китайско производство няма българско иначе на гол тумбак чифте пищови
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up