Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
ЕС отпуска помощ от 232 млн. евро за борба с коронавируса

Европейската комисия обявява нов пакет от финансова помощ на стойност 232 милиона евро, за да повиши глобалната готовност, предотвратяването и ограничаването на коронавируса. Една част от тези средства ще бъде разпределена незабавно за различни сектори, а останалата ще бъде отпусната през следващите месеци. – съобщи БТВ
Следвайки развитието в Италия, където вече има пета жертва, комисията

засилва подкрепата за държавите членки в контекста на текущата работа по подготовка, действия в извънредни ситуации и планиране на реакцията. Новото финансиране от ЕС ще помогне за откриване и диагностициране на заболяването, за грижи за заразени хора и за предотвратяване на по-нататъшно предаване в този критичен момент.
От пакета помощ от 232 милиона евро: - 114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация, по-специално глобалния план за готовност и реакция. Това има за цел да засили готовността за извънредни ситуации, свързани с общественото здраве и ответната работа в страни със слаби здравни системи и ограничена устойчивост. Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС. - 15 милиона евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение. - 100 милиона евро, от които 90 милиона евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина и 10 милиона евро за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията. - 3 милиона евро отпуснати по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

Източник:BTV

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up