Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
М. Околийски: Следващите дни са критични за целия свят

В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. – Това заяви пред БНТ Михаил Околийски – управляващ офиса на СЗО в България
Желанието да се помогне адекватно на Италия накара Световната здравна организация да изпрати най-добрия регионален екип, за да работи заедно с местните власти. Има някои неизвестни,

кой е например "нулевият пациент", от който е започнало усложнението на обстановката в Италия.
„Драстичните мерки за сигурност в Италия не са по препоръки на СЗО, италианците се опитват да подходят рационално, без паника. Не мога да кажа дали мерките са прекалени, нямаме мандат за това, всяка една страна е суверенна и сама взима решения.“ – каза още доц. Околийски
По думите на му Световната здравна организация не препоръчва носенето на маски от здрави пациенти, защото създават измамно усещане за сигурност. Те могат да са полезни за хора, които са болни, за да не разпространяват заразата.
Коронавирусът има много кратък живот извън човека (до минути), абсурдно е да се мисли, че е "внесен" от стока или предмет. Хора, които нямат симптоми, е възможно също да са преносители на коронавируса, което е притеснително, каза още доц. Михаил Околийски.
Днес Южна Корея отчете 161 нови случая на коронавирус, ден след като бяха въведени извънредни мерки за борба с огнището на заразата. С това случаите в страната стават седем.
Китай също съобщава за 409 нови случая, като общият брой на континента достигна 77 150 след зигзагообразен модел на увеличение през последните дни. 150-те нови смъртни случая от болестта COVID-19 повишиха общия брой на починалите в Китай до 2592 и показаха скок, след в последните 4 дни се движеха около 100. Всички, с изключение на един починал са в провинция Хубей, където огнището се появи през декември.

Значителните скокове в случаите извън Китай предизвикаха опасения, че ситуацията излиза извън контрол. Случаите бързо се увеличават в Италия и Иран през последните дни.
По-голямата част от случаите в Япония са от круизния кораб Diamond Princess, където близо една пета от 3 711 пътници и екипаж са заразени.
Далеч от мястото, където болестта за пръв път се появи, властите в Италия се борят за овладяване на първото голямо огнище в Европа, а Иран отчете осем смъртни случая . Някои от заразените през последните дни не са имали никаква връзка с Китай, а това тревожен знак за разпространението на вируса.
Иранското здравно министерство потвърди и общо 43 случая в страната, първият, от които беше докладван в сряда.
В северния регион на Ломбардия в Италия, който включва Милано, губернаторът обяви в неделя, че броят на потвърдените случаи е 110. В момента в Италия има 152 случая, най-големият брой извън Азия, включително три смъртни случая.
Венеция, която е пълна с туристи за карнавални събития , отчете първите си два случая, заяви губернаторът на Венето Лука Зая. Не е известно дали двамата заразени са участвали в карнавални празненства.

Междувременно Кувейт и Бахрейн съобщиха за първите си случаи на вируса , а Турция , Пакистан и Армения затвориха границите си с Иран.
В същото време Китай обяви, че ще позволи на здрави и незаразени от Ухан да напуснат епицентъра на вируса.

Източник: БНТ, France24, Aljazeera

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    От централна Италия · преди 1 години
    В Италия има паника, въпреки, че се стремят да изглеждат хладнокръвни! Властите са блокирали огнищата на зараза, масово се изкупуват маски и дезефектанти, ресторантите са празни...нещата отиват на истерия...?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up