Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Италия въведе извънредни мерки в огнище на коронавирус

Италия въведе "извънредни мерки" за справяне с разпространението на най-голямото огнище на новия коронавирус в Европа. Премиерът Джузепе Конте обяви план за справяне с бедствието късно в събота, тъй като броят на случаите достигна 79, съобщи BBC. Мерките бяха наложени, след като беше потвърден смъртта от вируса на двама италиански граждани.

Дузина градове в северните райони Ломбардия и Венето вече са поставени под карантина.

 Около 50 000 души от градове в двата северни региона са помолени от властите да останат у дома. Г-н Конте каза, че сега ще бъде забранено влизането или излизането от зоните на огнище, освен ако не бъде дадено специално разрешение. Всички училищни и спортни дейности са били прекратени в тези райони, включително няколко футболни срещи в Серия А, които трябваше да се проведат в неделя.

Полицията, а ако е необходимо и въоръжените сили, ще имат правомощията да гарантират прилагането на правилата. Италианските власти се опасяват, че вирусът е надхвърлил изолираните групи от случаи в Ломбардия и Венето, което затруднява борнбата с разпространението.

"Заразяемостта на този вирус е много висока", каза шефът на здравеопазването в Ломбардия Джулио Галера.

Новият коронавирус възникна в китайската провинция Хубей миналата година, но се е разпространи в 26 страни, където са потвърдени повече от 1400 случая и 11 смъртни случая.
Около 76 392 случая, включително 2348 смъртни случая, са потвърдени в Китай.

Извън Китай, случаите без ясна връзка с тази страна или други потвърдени случаи, продължават да нарастват, което предизвиква безпокойство от Световната здравна организация (СЗО).

Ръководителят на СЗО, д-р Тедрос Адханом Гебрейес, заяви, че най-голямото притеснение в момента са държавите с по-слаби здравни системи, особено в Африка
Южна Корея отчете най-голям брой потвърдени инфекции след Китай при избухването на епидемията на круизния кораб Diamond Princess, акостирал в Йокохама, Япония, на който са регистрирани над 600 случая.
През януари СЗО обяви глобална спешна ситуация заради огнището на новия вирус, който причинява респираторно заболяване, наречено Covid-19.

Повишена температура, лесна умора и суха кашлица са най-честите симптоми на болестта.

Източник: BBCNews

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up