Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
НРД като булка

Националният рамков договор 2020-2022 започва да наподобява булка в уговорен брак. Първо булката беше пазена в дълбока тайна и никой, освен сватовниците, не я беше виждал. Закъсня почти с месец за сватбата, когато най-накрая воала беше повдигнат се оказа, че далече не е толкова съвършена колкото се очакваше. Парадоксът тук е, че и сватовниците се изненадаха от нейните слабости, а това постави въпроса подменена ли е булката или сватовниците са спали. Предпочетоха варианта, че са „спали“ и нарекоха несъвършенствата и техническа грешка. Макар че имаше намеци:

Д-р Иван Маджаров: „Трябва да отбележа обаче, че ако някой излезе и заяви, че направените в НРД промени не са били случайни, а целенасочени, тогава нашата реакция ще бъде съвсем друга.“
Както и да е, сватбата мина и булката е тази. Добра или зла, медицинската общност и пациентите ще си я търпят докато 2022г. ги раздели.
Излязоха с протоколи за поправки, но като се видя, че само фризьор и маникюр няма да направят булката поносима, я пратиха на цялостни корекции. Половина я промениха, милата.

За едни майка, за други мащеха
Онзи ден се появи Анекс към НРД , цели 60 страници технически грешки. И след корекциите, обаче някои несъвършенства останаха. Така например Клинична пътека 3.0, която беше разделна в два варианта, според които отделенията с по-високо ниво на компетентност ще получават 720лв за нея, а тези с по-ниско 426, въпреки че лечението и грижите са едни и същи, сега е събрана в едно и всички ще получават 426лв, 720 ще се заплаща за не повече от 30% от общия отчетен брой случаи и при условие, че броят им не надвишава отчетените месечно случаи през 2019г. От този шедьовър не става ясно как за едни и същи здравно осигурени пациенти, с едни и същи заболявания и в едно и също отделение касата ще заплаща различни цени. Ако в една стая има 3ма болни, за двама касата ще плати 426, а за един 720. Как ще бъде определен Богоизбраният не става ясно, може би с томбола.

Булката ще търпи още много корекции, а недостатъците и тепърва ще стават ясни. Но тя е просто представител на цялото ни криво управление на здравната система и в същност не би могла да друга. Националният рамков договор го създават компетентните и го свеждат до знанието на заинтересованите. Той определя „цена на парче“, а когато цената се вдигне, ни казват да се радваме. А утре, когато ви кажат, че следващият ви преглед е след например 6 месеца, няма да означава непременно, че това е най-доброто за вас и вашето заболяване. Но ще означава със сигурност, че толкова плащат за вас. В рамките на бюджета и под маската на предстоящи анализи. И нека не се учудваме, че лекари недостигът, те вече години наред наблюдават пазара отблизо. Поставени между Хипократовата клетва и тържището, посрещат поредната булка, „облечена по погрешка в бяло“ и закичена с цената за парче живот.

Магдалена Василева

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up