Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Проверката на температура на летищата е неефективна

Едно от символните изображения на инфекция с коронавирус е термометър, насочен към пътник на самолета.
Единадесет летища в Съединените щати са въвели проверки на температурата на пътниците, като част от разширения скрининг за новия коронавирус и тези мерки може да изглеждат успокояващи. Ако някой няма тeмпература, изглежда, че е добре - нали?

През последния месец американските Центове за контрол и профилактика на заболяванията(ЦКПЗ) са проверили повече от 30 000 пътници на самолети, но нито един случай на коронавирусна инфекция не е бил засечен от проверка на температурата на летището, според проучване на CNN.
Отдавна се водят дебати относно полезността на проверките на температурата на летищата, но този скорошен опит на летищата в САЩ, плюс ново европейско проучване сочи, че те не работят.
По-рано този месец британските изследователи публикуваха проучване, което показва, че температурните проверки няма да успеят да открият коронавирусна инфекция.
Една държава е установила, че проверките на температурата на летището са толкова безполезни, че реши да не ги прави за проверка на инфекция с коронавирус. Израел ги е използвал в предишни години за Ебола, SARS и H1N1, но установили, че те не работят.
„Това е неефективно“, заяви д-р Итамар Грото, асоцииран генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел.
Грот казва, че проблемът е, че нормалната температура дава "фалшива сигурност". Пътниците с нормални температури все още могат да бъдат в инкубационния период, което означава, че са заразени, но тепърва трябва да развиват температура. В допълнение,част от пациентите, заразени с новия коронавирус нямат температура, според публикувани проучвания.
Някои експерти са убедени, че поради тези причини проверките на температурата на летищата са безполезни.
"Не мисля, че проверките на температурата на летището имат някакъв голям ефект върху спирането или дори забавянето на предаването", заяви Майкъл Остерхолм, епидемиолог и професор от Университета на Минесота.
Проверките на температурата са част от цялостното усилие за скрининг, което включва даване на карти на пътниците, които им казват да внимават за повишена температура, кашлица и проблеми с дишането, всички симптоми на заразяване с новия коронавирус.
„Намирайки болни хора, изложени на риск от коронавирусна инфекция, сигнализирайки за безсимптомни пътници, които могат да развият симптомите на коронавирусна инфекция след пристигането си, и бързото реагиране на всяко подозирано за коронавирусна инфекция заболяване, са най-ефективната защита на здравето и безопасността ", казва д-р Мартин Цетрон, директор на отдела за глобална миграция и карантина в ЦПКЗ.
Някои експерти казват, че именно тази карта - проста карта, в която са изброени симптоми на английски и китайски език - е ключът за откриване на коронавирусна инфекция, а не термометърът.

Има и друга причина, поради която проверките на температурата на летището не винаги работят. Да кажем, че някой е на дълъг полет до Съединените щати и започва да има драскане в гърлото или да се чувства уморен или болен. Пътникът може да реши, че тези тези оплаквания се дължат на студен или сух въздух в самолета. Той може да вземат лекарство за облекчаване на болката в гърлото, които обаче освен на болката влияят и на температурата, като я понижават.
"Това е просто човешка природа", каза Остерхолм, директор на Центъра за изследвания и политика на инфекциозните болести в Университета в Минесота. За това, когато човекът се приземи, може да няма температура.
"Ето защо за този вид скрининг с измерване на температурата по летищата, няма доказателства, че има измеримо въздействие върху крайния ход на епидемията", каза Остерхолм.
Със съкращения от CNN

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up