Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Обущарю, не по-високо от обувките!

Пламен Димитров: „Друга реформа, която беше сбъркана, и една от малкото която се направи без нас, бе на Илко Семерджиев за здравното осигуряване. Виждате, че тук има най-много проблеми и досега.“
Това успя да формулира председателят на КНСБ днес, оценявайки реформа, на която не е бил свидетел (и за която има нулева компетентност), но в чийто процес на съсипване е съучаствал вече доста години. Това сега е модерно, да се оплюе някой, който е направил нещо за България понеже по нищонеправещите не можеш да адресираш конкретика, а по паразитиращите не се плюе поради колегиална солидарност. Да видим сега дали е неуспешно здравното осигуряване:

1. Системата на НЗОК бе създадена само за 9 месеца – постижение каквото няма в най-новата история на България, няма такова и в света.
2. В края на моя мандат оставих освен оперативен резерв и т.н. „Голям резерв“ на НЗОК в размер на 716.6 млн.лв., а болниците нямаха и 1 ст. дълг. Благодарение на доброто управление на този ресурс НЗОК имаше допълнителен приход от 16.9 млн.лв. лихви за 2001 г., с които институцията се издържаше почти напълно при минимален разход на здравноосигурителни вноски – общия размер на административните разходи за 2001 г. беше 11.7 млн.лв. заплати и 5.9 млн.лв. за издръжка на административните дейности.
3. НЗОК спаси здравеопазването от пълния срив, до който го беше довела социалистическата система „Семашко“ и ако не бяхме въвели здравното осигуряване сега лекари в България нямаше да има – щяхме да ги търсим да ни лекуват в някоя чужда страна.
4. До 2010 г. „Големият резерв“ на НЗОК беше нарастнал до 1.413 млрд.лв., когато държавата го експроприира, 2011 г. МЗ взе още 340 млн.лв. от НЗОК, а през 2012 г. още 100 млн.лв. т.е. НЗОК издържаше в някаква степен държавата, но членовете на УС на НЗОК от КНСБ, както и нейният председател си мълчаха, не вдигаха нито шум, да не говорим за стачки въпреки, че носят отговорност пред гражданите за социалните системи, в чието управление участват.
5. И до днес НЗОК осигурява на българските граждани над 45 млн. амбулаторни услуги годишно и над 2,2 млн.хоспитализации, чиито разходи са 100% покрити с изключение на потребителските такси, които през моят мандат бяха 1 лв. за извънболничната и 2 лв. за болничната помощ, но за не повече от 10 дни в годината. Когато се въвеждаха доплащанията за лекарства и за избор на екип КНСБ мълчаха. Разбирам ги – нищо не разбират от тази материя, но разбират от сговаряне с властимащите – не без собствени изгоди, разбира се. И смело говорят за минало, което не познават, но днес, а не когато му е било времето.
6. НЗОК е единственият социален фонд, който е фискално неутрален т.е. не ползва субсидия от държавата докато всички останали социални фондове, в чието управление КНСБ участва са в тежки дефицити и се налага държавата да поема разликите.
7. Държавата с помощта на КНСБ е най-некоректния платец на здравни вноски – и тази година за над 4.4 млн. граждани НЗОК ще получи 1.5 млрд.лв. трансфер (а не здравни вноски), а частния сектор за около 2.6 млн. човека ще внесе 3.1 млрд.лв. здравни вноски и всичко това защото за КНСБ някои служители на държавата са по-равни от другите в частния сектор, та са им необходими привилегии.
8. КНСБ бил направил тежка трансформация от тоталитарна към друг тип организация, твърди несменяемият Пламен Димитров и претендира през 2020 г., без да има особено представителство сред работещите да участва в управлението на 12.455 млрд.лв. в ДОО и 4.744 млрд.лв. в НЗОК или общо на над 17.199 млрд.лв. Само за сравнение нека отбележа, че разходите на държавния бюджет за 2020 г., бюджетните взаимоотношения и вноската в общия бюджет на ЕС са 14.356 млрд.лв. т.е. синдикатът на Пламен Димитров участва в управлението на повече средства отколкото правителството на РБ като цяло.
Ето за какво се жалва Пламен Димитров – някога в далечната 1997 г., когато комунистите причиниха четвъртата национална катастрофа на България, на също така комунистическата КНСБ ѝ се било приискало, ама не я пуснали да прави здравна реформа. Тя и затова беше успешна. Когато се намърдаха в управлението на НЗОК (в НОИ си бяха по наследство) започнаха големите проблеми, проблемите на социалистическото (комунистическо) мислене. Е, вече 20 години управляват – резултатът все още е добър въпреки тях, но благодарение и на тях не е по-добър отпреди 20 години. Можеха поне да спрат някои политически простотии по адрес на НЗОК и здравеопазването, но не го направиха.
За финал ще си послужа и с един показателен пример. Благодарение на дадената свободна инициатива в „моя“ Закон за здравното осигуряване КНСБ си регистрираха доброволен здравноосигурителен фонд. Познайте каква беше неговата съдба – фалира само за няколко години. Е, толкова си могат и е добре, че не са преобладаващо мнозинство в НС на НЗОК – щяха да фалират и нея, та щеше да се наложи държавата да я издържа, така както днес издържа НОИ, а утре ще се наложи да издържа и УПФ.
Та така, драги Пламене, не по-високо от обувките!
Апропо, дължиш ми извинение, но се съмнявам, че ще го получа – не си такъв човек. Съдя по това, което си позволи не само днес.

Коментарът е от Фейсбук профила на д-р Илко Семерджиев.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up