Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Д-р Николай Брънзалов: Оценката на лекар може да се прави само от лекар

Работна група трябваше да изготви всички промени и мерки, свързани с борбата с т.нар. "фалшиви болнични". "Не приемаме по никакъв начин този израз "фалшиви болнични" и никога няма да го приемем. Много взе да се повтаря тая дума и накрая взе обществото да я приема", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз.


Той беше категоричен, че нито е виждал, нито е издавал "фалшив болничен". В становище на общопрактикуващите лекари в България е написано, че такива фалшиви болнични листа няма. Има такива, които не кореспондират с конкретното здравословно състояние на пациента, но да се нарече един документ "фалшив" е много тежко обвинение смята той. Д-р Брънзалов обясни, че болничният е финансов документ, а издаването на финансови документи с невярно съдържание е престъпление.
Този разговор се отвори в момента когато работодателите решиха, че не щат да плащат първите три дни на болничния лист, както и НОИ отказа също да ги плаща. – казва още д-р Николай Брънзалов
Становището на БЛС е, че след като работодателя и наетия при него работник солидарно плащат социални услуги, тези средства не отиват в джоба на работодателя, та да заплаща той тези три дни от болничния лист.
Друго предложение е личният лекар да може да издава само седем дни непрекъснат болничен. Д-р Брънзалов е на мнение, че това по никакъв начин няма да реши проблемът с въпросните три дена. Според него това ще създаде допълнително натоварване на системата на здравеопазването, в това число и административно.
Относно предложението за второ лекарско мнение на доктор, посочен от работодателя или РЗИ д-р Брънзалов каза, че РЗИ не е добър вариант, защото не разполагат с кадрови и експертен потенциал.
Оценката на лекар може да се прави само от лекар. Това според нас трябва да се върши от службите по трудова медицина, защото тяхната дейност е заплатено от работодателите и те поглеждат на заболелия човек от друг ъгъл. – коментира още д-р Брънзалов.

Източник: БНТ

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up