Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Глоба, ако мамим с болничния

Засилване на контрола върху издаването на болнични, намаляване на дните, които общопрактикуващите лекари могат да изпишат накуп и  второ мнение от "доверен лекар" за работодателите.  Това са част от мерките срещу ръста на болничните, залегнали в окончателния доклад на

комисия към Тристранния съвет – информира БТВ. В 5 заседания комисията обсъди одобрените преди месец от Министерския съвет мерки.
Разширява се контролът на регионалните съвети към РЗИ-тата. Ще има електронна система за контрол и наблюдение на болничните. Най-много 7, а не 14 дни накуп ще може да дава джипито. Освен това работодателят ще може да иска "второ мнение" от т.нар. "доверен лекар“.
Работодателите ще имат достъп до електронния регистър на болничните. Ще съдействат на контролните органи с допълнителна информация, ако техни подчинени попаднат в извадка за текущ контрол. Освен това ще имат право да поискат "доверен лекар", службата по трудова медицина или лечебно заведение, да участват в установяване на истинността на болничния.
"Това колко е коректен един работодател, какви условия създава на служители, това има пряко отношение към това дали те ще прибягват към измама, за да си спечелят няколко почивни дни", заяви Десислава Янкова, собственик на фирмата.
Синдикатите не подкрепят идеята за "второ мнение" от друг лекар. Здравето на работника можело да се промени, докато го прегледат пак, а и било съмнително дали "вторият лекар" ще е безпристрастен след като ще има договор с шефа. Против са също да има глоба за неспазване на режима на лечение. "В крайна сметка е достатъчно този човек да бъде лишен от обезщетението за временна нетрудоспособност – налагането и на административно наказание би било допълнително наказание за една и съща грешка", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".
При поискване НОИ ще получава информация от граничните служби дали сме напускали страната по време на болничен. Ще бъде разширен и контролът на регионалните съвети към РЗИ.
"Едва ли в РЗИ ще има достатъчно компетентни хора, които да осъществяват тази дейност, даже мисля, че ще навреди на нормалния процес на лечение", коментира д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар. Личните лекари искат по-голяма ангажираност от службите по трудова медицина, а те пък обясняват, че нямат капацитета и законовото основание да контролират болничните. Предстои заседания на НСТС, на което ще бъдат обсъдени заложените в доклада на комисията мерки срещу ръста на болничните.

Източник: BTV

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up