Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Касата ще плаща онколекарствата на всички болници на цени по е-търга

НЗОК ще плаща на болниците лекарствата на най-ниската цена постигната при централизирания търг на МЗ. Това е записано в допълнение на Наредба 10, каза Жени Начева след заседанието на НС на НЗОК. По думите й тези правила ще важат за всички болници, без значение на собствеността им, както и за всички лекарства за болничната помощ.


В промяната се посочва, че договорената цена в централизирания търг за лекарствата, който провежда Министерството на здравеопазването е цената, на която касата ще плаща лекарствата на болниците. „ Това означава, че ще постигнем по-ниска цена, като цяло. Към момента НЗОК нямаше такъв механизъм, но сега с тази промяна и с проведения търг вече имаме. Като ще наблюдаваме цените по които се реализират лекарствата в болниците", уточни Начева. Предлаганата промяна е в Наредба 10, която ще бъде качена на сайта за публично обсъждане.

Освен това стана ясно, че все още тече проверка по случая огласен от д-р Дечо Дечев за огромната разликата в цените на едно и също лекарство, които са платили държавни и частни лечебни заведения. Председателят на Надзорния съвет на касата отказа коментар по темата с аргумента, че се проверяват всички участници по веригата, от производител, през търговеца на едро до лечебното заведение и има много различни обстоятелствата има, които трябва да се отчитат.
В понеделник предстои среща между БЛС и НС на НЗОК, за да бъде подписан анекс по НРД 2020. В него ще бъдат изчистени техническите пропуски касаещи прецизирането на алгоритмите някои от клинични пътеки. Няма да бъдат променяни финансови параметри и контролни механизми, уточни Начева. Друга важна тема е възстановяването на инвазивната кардиология в област Враца. 6 069 900 лева за периода от месец април до месец декември 2020 г., ще получи лечебното заведение за работа по дейността инвазивна кардиология. Това се случва след като беше прекратен договорът на частния изпълнител на тази дейност с МБАЛ „Христо Ботев".

Държавата е осигурила 800 хиляди лева за закупуването на ангиограф, който вече е инсталиран и от месец март започва работа. НЗОК ще заплаща на болницата изпълнението на клиничните пътеки по инвазивна кардиология. Жени Начева съобщи още, че се надява да бъде възстановена и дейността по съдова хирургия в болницата." Знаете, че болницата беше натрупала редица просрочени задължения, а това ще даде възможност тя да се стабилизира и да затвърди своето място в областта", изтъкна Начева.
Източник: Clinica.bg

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up