Вторник, Юни 02, 2020
Без месечен лимит за профилактични прегледи

Надзорният съвет на НЗОК окончателно прие дискутираното в края на миналата година предложение за отпадане на профилактичните прегледи от общия лимит в извънболничната помощ. С промяната се цели личните лекари да могат да провеждат и издават направления за профилактика, без това да влияе на общият брой направления, с които разполагат всеки месец. 


„Идеята е да видим дали профилактиката ще се подобри, ако няма контрол върху броя на издадените направления, няма регулация.“ – казва зам. министърът на здравеопазването и председател на НС на НЗОК, Жени Начева.
За пациентите това означава, че няма да им се налага да се съобразяват в началото или в края на месеца отиват за профилактичен преглед. Отпада и възможността да бъдат върнати, ако направленията за месеца вече са изчерпани.
Според последната публикувана информация на интернет сайта на НЗОК, Профилактичният преглед включва: изчисляване на индекса на телесната маса, оценка на психичния статус, изследване на остротата на зрението, измерване на артериалното налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест-ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, рН, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори. Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед, са в зависимост от възрастовата група, в която попада пациентът. В различните възрастови групи са предвидени различни изследвания. Например, веднъж на 2 години на мъжете, които са навършили 50 години, се изследва т. нар. простатноспецифичен антиген (PSA), а на жените (от 50 до 69 г.) се прави мамография (за целта личният лекар издава бланка МЗ-НЗОК №4), годишните гинекологични прегледи и тн.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up