Вторник, Април 07, 2020
Продължават поправките в новия НРД

Българският лекарски съюз ни информира, че в петък се е състояла среща между Жени Начева – заместник министър на здравеопазването, Йорданка Пенкова – подуправител на НЗО и Иван Маджаров – Председател на БЛС, на която тримата са се договорили за нови поправки в обнародвания преди 10 дни Национален рамков договор 2020-2022.
Договорени са следните изменения:

1. Новите Клинични процедури 3.1 и 3.2, касаещи интензивно лечение се отменят. Вместо тях се приема да действа старата КПр № 3 от 2019 година. 30% от отчетените случаи по тази процедура „на база исторически принцип” ще се заплащат по новата цена от 720 лева.
2. Променят се изискванията за изпълнение на КПр № 5 – определяне на план за лечение на пациенти със злокачествени заболявания, като отпада необходимостта от участие на хирург във всички комисии.
3. В Клинични пътеки 50,1 и 50,2 – лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза, минималният болничен престой се намалява от 5 на 4 дни.
4. В Клинични пътеки 158, 171 и 203 отпада изискването една от задължителните диагностични процедури да е образно изследване.
5. В Клинична пътека 195 – лечение на остър перитонит при пациенти на възраст под 18 години, отпада изискването поне един от операторите да има специалност по детска хирургия, ако лечението е спешно.
6. В клиничните пътеки по ревматология се отменят новите алгоритми на пътеките и се връщат старите от НРД 2018. Отпада и въведеното в новия НРД изискване при хоспитализация задължително да се провежда ЯМР или КАТ“.
7. В амбулаторна процедура № 36 – ПЕТ скен, се премахва ограничението за до 2 изследвания годишно на пациенти със злокачествени заболявания.
8. Отпада изискването като критерий за лечение на вирусен хепатит С, изследването за вирусна репликация да се извършва само от акредитирани по ISO лаборатории.
Следващите корекции в новия НРД са били насрочени за 30 януари и ще засегнат чл. 285, който въвежда задължително видео заснемане на операциите в инвазивната кардиология и офталмологията. От протокола не става ясно дали това са преговори за анекс към НРД или самият протокол е анекс. Ще ви информираме допълнително за новите промени, когато научим за тях.

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up