Събота, Август 08, 2020
Поправиха още една техническа грешка в НРД

В писмо на Софийското офталмологично дружество се съобщава, че е проведена среща с ръководството на НЗОК във връзка с новото изискване в НРД 2020-2022 да се извършва видеозапис на всички очни операции. Постигнато е споразумение изискването да не се прилага. Ето и пълният текст на съобщението:
Бихме искали да ви уведомим относно проведената среща с представители на НЗОК, БЛС, МЗ и ръководители на очни структури в град София.

На 29.01.2020г., в сградата на НЗОК, по инициатива на проф.д-р Цветомир Димитров, Директор на Първа МБАЛ, град София и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров се проведе среща, в която участваха: д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК, д-р Иван Маджаров, представители на МЗ и НЗОК, проф. д-р Ива Петкова, проф. д-р Цветомир Димитров, проф. д-р Лъчезар Войнов и доц. д-р Оскар.
Темата на срещата бе въвеждането на дигитално заснемане и съхранение на оперативните очни процедури.
На срещата, Ние като представители на офталмологичната общност отново изказахме нашето безпокойство от така формулираните в НРД 2020-2022 изисквания за обективизиране на очните операции, като изрично подчертахме липсата на готовност, както и съпътстващите трудности при осъществяването и съхраненитето на записите.
С голяма изненада разбрахме, че повече от половината очни структури в страната са отговорили, че имат пълна готовност за изпъление на изискванията посочени в наредбата.
В хода на срещата страните се договорихме, че е във взаимен интерес, включително и този на пациентите, да се подобри контрола върху лечебния процес. Бе прието нашето предложение имплентирането на НРД 2020-2022 да се отложи, като не бе посочен конкретен срок, както и да отпаднат изискванията за определен тип дигитални устройства за заснемване и съхранение на информацията. Също така, бе прието нашето предложение да не се заснемат всички хирургични интервенции, а само определени, например: витреоретинални операции, кератопластика.
Споделяме и хубавата новина, че д-р Пенкова заяви, че ще се дадат указания за сключване на договор по НРД 2020-2022 без декларация за наличност на видео-заснемваща апаратура, като на по-късен етап ще бъде подписан анекс към наредбата.
В заключение бихме искали да споделим, че срещата бе много конструктивна, като страните се уговорихме отново да се съберем през следващата седмица и да обсъдим по-конкретни мерки за подобряване на контрола на лечебния процес.
Новината, като цяло е добра. Новото изискване щеше да наложи на болниците да закупят допълнително оборудване на стойност около 30 000 лева. Видеозаписите трябваше да се съхраняват 4 години, което при обема на видефайловете означава една не малка сума за съхранение не записите. Тъй като НЗОК не покрива такива разходи, беше ясно, че те ще бъдат платени от пациентите под една или друга форма.
Не е случайно и не е техническа грешка, че НРД е подписан с включено такова изискване. То е дошло в резултат на желанието на касата да засили контрола над очните операции, след разкритието, за масова манишулация на данни за извършени операции, разкрито в университетската болница Царица Йоанна. Как сега ще се осъществи контролът?
Как така преди месец всички от ръководствата на НЗОК и БЛС са били единодушно за въвеждане на изискване за видеозаснемане на операциите, а сега всички единодушно смятат, че няма нужда от това?
Що за документ е този договор, който няма и месец след тържественото му подписване, се налага да се поправя и то не на едно място? Някой изобщо чел ли е новият НРД преди да го подпише? Що за преговори за нов НРД са водени? Не оставате ли с впечатление, че истинските преговори са започнали след подписването му?
На срещата д-р Пенкова (подуправител на НЗОК) е заявила, че ще се дадат указания за сключване на договор по НРД 2020-2022 без декларация за наличност на видео-заснемаща апаратура.
Законно ли е д-р Пенкова с указание да отмени разпоредба на НРД, която е подписана от ръководствата на БЛС и НЗОК, преподписана от здравния министър и обнародвана в Държавен вестник?
Ако е законно, защо изобщо се водят преговори, провеждат извънредни събори и церемонии? Къде по-просто е д-р Пенкова да издаде едни по-всеобхватни указания и готово. Хем ще се спестят пари, хем може да си ги променя когато се наложи.
Ако не е законно, кой ще понесе отговорност?
Това разбира се не е първият случай, в който НЗОК (с или без съучастието на БЛС) ще наруши собствените си правила.
Това е поредния случай. Ново доказателство, че моделът на управление на НЗОК и моделът на договаряне са концептуално сгрешени.
Не е ли по-добре да се променят, вместо всеки път да се правим, че не забелязваме нарушенията на закона, извършени от най-високо държавническо ниво?

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up