Сряда, Декември 02, 2020
Президентът: Хората виждат как се източва Здравната каса

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране за лечение и рехабилитация, за профилактика и превенция, за специализация и повишаване на квалификацията на лекарите, а педиатрията трябва да се превърне в привлекателна специалност. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция днес по повод третата годишнина от встъпването си в управлението като държавен глава.

Той изрази благодарност на всички добродетелни, по думите му, българи, които даряват средства за „Българската Коледа“, но в същото време отбеляза, че тези хора виждат ясно контраста между това какво се постига с тези дарени в кампанията 2,5 млн.лв. и това как се източва Здравната каса и как се раздават милиарди от излишъка по непрозрачен начин. По думите на президента те са в правото си да задават въпроси, а управляващите трябва да дадат отговор.
Детското здравеопазване трябва да се развива успоредно с детския масов спорт, за да имаме здраво младо поколение. Семейната политика също трябва да бъде развивана в този контекст.
Най-важна е инвестицията в хората, категоричен бе държавният глава.
„Затова в Консултативния съвет за национална сигурност – КСНС, ще търся решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови организационни и финансови механизми в три основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства“, заяви той. По думите му един от най-съществените тревожни въпроси пред страната ни без съмнение е демографската катастрофа, но само мерки за повишена раждаемост и намалена смъртност не са достатъчни, защото по-важното е да се влагат усилия във всеобхватни политики за развитие на страната.
Източник: zdrawe.net

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.В.Борисов · преди 10 месеца
    Поздравления на нашия Президент за трите години оцеляване като държавен глава. Това, което сега казва е вярно и полезно, но това са изолирани изречения, нищожен процент от общата проблематика на националната здравна система. Защо уважаваният от мен Президент нито една дума не казва за необходимостта от здравна реформа, за една СОЦИАЛНО ПРИЕМЛИВА реформа и преди всичко в каква посока да бъде тази реформа. Защо през изминалите три години Президентът бе ДАЛЕЧ от темата Национално обществено здраве? Няма нито един обстоен негов анализ, да не говорим за широки експертни и публични дискусии по негова инициатива... Не съм фен на президента на САЩ Клинтън, но чест му прави, чЕ именно като държавен глава той (а по-късно и Обама) бе инициатор на здравна реформа в САЩ. Друг е въпросът, че идеята за тази реформа не бе реализирана. Но самият факт, че един ПРЕЗИДЕНТ представя идея за здравна реформа е знаменателен. Ето какво каза тогава Клинтън: "Ние трябва веднъж завинаги да приключим с най-неефективната и най-разхитителната здравна система в света. Трябва да осигурим здравни грижи за всеки американец и то такива, че НИКОЙ никога да не може да му ги отнеме"... Ние българите, заедно с нашия Президент можем да завиждаме на подобна знаменита фраза на един държавен глава - компетентна, самокритична и отговорна.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up