Петък, Юли 10, 2020
Имало още „технически” грешки в новия НРД

От писмо на Управителния съвет на Българския лекарски съюз до Районните колегии научаваме, че в новия НРД са се „промъкнали” текстове, които не били договаряни. Става дума за промени в Клинична процедура 3, която е била разделена на две, така че на университетските болници да се плаща два пъти повече, отколкото на другите болници за едно и също нещо - престой на болни в реанимационните отделения.
Въпросът бе повдигнат от Смолянската колегия, а в нея членува шефа на ПГ на Герб – Д-р Дариткова, тоест с това шега не бива. Вероятно за това БЛС смело заявява:
„По време на преговорите по НРД 2020-2022, БЛС не е договарял никакви промени в алгоритмите на старите КП.”

Между другото, ако не са договаряли никакви промени, защо изобщо им трябваше да подписват нов НРД?
В писмото още се казва: „По отношение на КПр 3.1., БЛС също не е договарял записаните в НРД 2020-2022 условия.”
Ако не са договаряли цяла Клинична процедура, как тогава е попаднала в НРД? Кой я е поставил там (зад гърба на БЛС) и кога - преди подписването му или след това?
УС на БЛС продължава: „Затова през идната седмица 27-31.01.2020 г. са организирани поредица от срещи с НЗОК, на които промените в алгоритмите да бъдат премахнати и да бъде договорено по какъв начин ще бъде заплащана тази по-скъпа КПр. 3.1.”
От този текст се разбира, че КПр 3.1 не е единствената промяна в алгоритмите. Има и други и за това са необходими поредица от срещи, за да бъдат премахнати.
Излиза, че БЛС е договорил едно, а в Държавен вестник е излязло друго. Това си е чиста измама, ако е вярно, това си е чиста измама.
Втората част на изречението звучи малко смущаващо – как така недоговорената КПр. 3.1 хем ще бъде премахната, хем ще бъде договорено как да бъде заплащана? Може ли хем да бъде премахната, хем да бъде заплащана?
Продължаваме нататък: „Припомняме, че на 20.01.2020г.(понеделник), в МЗ беше подписан протокол между БЛС и НС на НЗОК за промяна в параграф 8 в НРД 2020-2022.  С документа се гарантира, че нито един текст, променен алгоритъм в КП или КПр, увеличен престой по КП, който не е договорен по време на преговорите между БЛС и НЗОК и не е гласуван от 71-вия Извънреден събор на БЛС, няма да влезе в сила от 01.01.2020 г.”
За да няма съмнение в разбирането горното се повтаря: „Новите моменти в алгоритмите на КП НЕ влизат в сила от 01.01.2020г., а заплащането на цени и обеми за месеците януари и февруари ще се осъществява по реда на НРД 2020-2022, като отчитането за периода ще е по НРД 2018 г.”
Всъщност с този Протокол (който по същество е незаконно изменение на НРД 2020-2022) се указва, че през месец януари и февруари за болниците ще важат правилата от НРД 2018, нищо че НРД 2020-2022 влиза в сила от 1-ви януари. Сиреч хем влиза, хем не влиза. Засега.
Докога, научаваме от последното изречение на писмото: „Окончателно този процес ще приключи до средата на месец февруари, когато ще бъде подписан Анекс към НРД 2020 – 2022.”
Новият НРД 2020-2022 по отношение на болницата ще влезе в сила от 1-ви март, но преди това ще има анекс, по-малко от месец след обнародването му. Или не?
Няма съмнение, че ще хвърчат анекси. Да не хвръкне и нещо друго. В политическия смисъл на думата. Да видим.
Официално писмо - тук

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up