Неделя, Септември 20, 2020
Д-р Диманов : Няма смисъл плащанията на лекарства да минават през болниците

 Д-р Цветан Диманов е изпълнителен директор на МБАЛ „Полимед“ . За „ Право и здраве той коментира идеята в частните болници да се провеждат процедури по закона за обществените поръчки.
Д-р Диманов, като ръководител на частно лечебно заведение темата с търговете за лекарства ви засяга пряко. Бихте ли коментирали за нашите читатели трябва ли според Вас частните болници да провеждат търгове?
Според мен е безсмислено частните болници да правят търгове.

Там, където НЗОК заплаща 100% лекарства, консумативи и др., най- добре е самата НЗОК да прави търгове, защото ще получи най- ниски цени и тя директно следва да се разплаща с производителя/ дистрибутора. Няма смисъл плащанията да минават през болниците.
В останалите случаи, когато НЗОК не поема разходи за лекарства, консумативи, апаратура и др., със или без търгове частникът задължително се бори за най- добрите цени, защото икономическият риск е изцяло за негова сметка, за разлика от държавните и общински болници, които и да работят на загуба, държавата, съответно общината, им я покрива чрез данъците, които всички ние плащаме.

 
Ако обещаните реформи се случат, това ще реши ли проблема с разликата в цените на лекарствата за онкологични заболявания?
Не без значение е и фактът, че ако трябва да избира от няколко продукта, частникът не винаги ще се спре на най- евтиния, защото за разлика от държавните и общински болници, които задължително търсят най- евтиното /такава е логиката на търга/, частникът търси продукта, който ще доведе до най- добро качество. А това още повече обезсмисля правенето на търгове от страна на частните болници.

Магдалена Василева

}

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up