Петък, Юли 10, 2020
Обнародваха НРД 2020-2022. Гледайте да не боледувате много!

Макар НРД да е обнародван на 24 януари, влиза в сила от 1-ви януари. Остава загадка как биха могли изпълнителите да спазват правила и норми, които не са им били известни. Влизането в сила със задна дата, означава също, че могат да бъдат санкционирани за нарушаване на тези правила, въпреки, че не са им били известни. Формално нещата стоят така. Добрите чичковци и лели от администрацията, сигурно ще кажат, че ще бъдат благосклонни и няма да наказват и че всичко се прави за доброто на хората. Истината е, че всичко се прави за удобство на чиновника, а хората трябва да живеят с чувството, че винаги са в нарушение.

Новият НРД съдържа в себе си и откровено незаконни текстове,свързани с разпределението на приходите на болниците. В чл. 368 се казва, че болниците използват не по-малко от 50 % от приходите от КП/АПр/КПр за разходи за персонал. Не по-малко от 80 % от тях трябва да са за медицинския персонал, а минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи е 1.6 към 1.”
За приемането на такива задължения за болниците няма законно основание, което ги прави нищожни. Лечебните заведения спокойно могат да не ги прилагат, не само защото за нищожни, а и защото НРД не предвижда санкции, ако пропорциите не са спазени.
Лимитите на всички нива и за всичко остават и през следващите три години. Според това НРД, ако през тази година регистрирате ново лечебно заведение, независимо какво, не можете да сключите договор с НЗОК през 2020 година, но тъй като договорът е за три години, ще може да сключите договор едва след 1-ви януари 2023 година.
Ако сте болница пък не може през 2020 г. да сключват с НЗОК договори или допълнителни споразумения за дейности по нови КП, АПр и КПр спрямо договореното от съответното лечебно заведение през 2019 г. Както и по-горе, предвид това, че НРД е подписано за 3 години, забраната се отнася до края на 2022 година.
Иначе, като цяло, новият договор почти на 100% повтаря досегашния. Не се предвижда никаква промяна дори и на начина на договаряне и заплащане на лекарствата за лечение на злокачествени заболявания, станали причина за огромен скандал, след изнесените от Управителя на НЗОК д-р Дечев данни за финансови загуби в огромни размери.
Има незначително увеличение на цените на повечето медицински дейности.
Няма нищо ново, което да води до извод или да подхранва очаквания за улеснен достъп и повишено качество на медицинската помощ. Няма основания ида се очаква намаляване на доплащания на пациентите.
По-добри новини очаквайте след 2023 година. До тогава гледайте да не боледувате много.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ЕЛЕНА · преди 5 месеца
    ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ ! НО НАЙ-ВЕЧЕ ТИЯ, КОИТО ДОПУСНАХА ДА БЪДЕМ ЛЕКУВАНИ С ХИЛЯДИ РАЗЛИЧНИ АНТИБИОТИЦИ, КОЙ ОТ КОЙ ПО-СКЪП И НЕДЕЙСТВАЩ ! В ДЕТСТВОО МИ ИМАШЕ ПЕНИЦИЛИН, СТРЕПТОМИЦИН И ГЕНТАМИЦИН ! БОЛЕДУВАХМЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО И НАМЕСАТА НА ЕДИН ОТ ТИЯ АНТИБИОТИЦИ НИ ВДИГАШЕ НА КРАК МНОГО БЪРЗО! А СЕГА ВСИЧКИ РАБОТЯТ В ИНТЕРЕС НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, ДОРИ И ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ - С УГОВОРКА С ДИСТИБУТОР ТЕ ПРЕДПИСВАТ ТЕХНИТЕ ЛЕКАРСТВА И СИ ПОЛУЧАВАТ ПРОЦЕНТ... А ПАЦИЕНТА - ТОЙ НЕКА ИМ НОСИ ПАРИЧКИ, ЗДРАВЕТО МУ НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ! ДИСТИБУТОРИТЕ НА ЛЕКАРСТВА НЯМАТ РАБОТА В БОЛНИЧНИТЕ КАБИНЕТИ - ТЕ ДА СИ ДОГОВАРЯТ ПРОДАЖБИ В АПТЕКИТЕ, ЗА ДА НЕ ВЛИЯЯТ НА РЕШЕНИЕТО ЗА НАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ !
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up