Понеделник, Март 01, 2021
 Управителите на НЗОК през последните 10 години – посрещат ги с фанфари, изпращат ги с пищялки.

Националната здравно осигурителна каса е сменила седем управителя за последните десет години. До ден днешен тази институция няма ръководител с пълен мандат. В началото на 2010г. на поста е назначена г-жа Жени Начева. „ Пазителката на здравната каса“ както я наричат някои медии тогава. Вече 7 години отговаря за бюджета на НЗОК и обещава, че доколкото зависи от нея, ще е безкомпромисна по отношение на контрола в системата и за източването на средства от касата.
Няколко месеца по-късно е свалена от поста и са и повдигнати две обвинения за престъпления по служба.

Жени Начева през цялото време твърди, че е невинна, а от обвиненията в действителност не произлиза нищо.
Няколко месеца по-късно, след като шумът утихва Начева отново е назначена за държавен експерт във финансовото министерство от тогавашния министър Симеон Дянков.

Наследена е от д-р Нели Нешева акушер-гинеколог, идва от директорски пост на Дирекция здравеопазване към Столична община. След избирането си тя казва, че дългосрочните и мисли са в посока одит, тъй като е важно, когато човек встъпва на нова длъжност, на ново място, да бъде наясно какво намира. „Освен това, аз в Министерство на здравеопазването водих една работна група, която са занимаваше с административната реформа. Така че смятам, че административна реформа би трябвало да предстои и в Здравната каса. ..“ – казва още тя. Отива след цели две години, когато става ясно, че е си е самоопределила бонус от 12 000 лева. Д-р Нешева първо заявява, че на толкова е оценила труда си, а по-късно се извинява и обещава да дари бонуса си.
Третият управител за миналото десетилетие е д-р Пламен Цанков. Той идва с думите „Касата е натоварена със страшно много очаквания и това, което за момента успяваме да кажем на обществото е, че освен прозрачна, дейността на Касата трябва да бъде и разбираема…. „Сами си давате сметка, лекарствата - как се формират цените им, колко объркана беше самата методика. Това, което ще бъде моя цел, е именно прозрачност, разбираемост“ . Неговата оставка също е поискана, след протести на лекари за наложени лимити и орязан брой на направления при личните лекари. Има твърдения и за изключително непрозрачна политика на касата. Д-р Цанков отрича всичко това, но отстраняването му е гласувано малко повече от година след назначението му, през юли 2013г.
Мандата му довършва д-р Румяна Тодорова. Като свой приоритет новоизбраният тогава управител на Здравната каса определя анализа на лекарствената политика. Доктор Тодорова посочва, че управлението на НЗОК се нуждае от спешен и стратегически пакет от мерки. Необходимо е възстановяването на диалога и договорното начало, подобряване на комуникацията с институциите, преразглеждане на медицинските стандарти, въвеждане на електронна здравна карта. Да се види къде изтичат парите, по диагнози какво се случва, в болницата какво става, защо липсват направления? През периода на управлението си тя няколко пъти заговаря за, че свръх-хоспитализациите са най-често срещаните нарушения на болниците. „Пациенти масово се приемат в болница на по-скъпо платени клинични пътеки, отчете още управителят на фонда, като даде пример с болница в Пловдив. Установени са били случаи, при които пациенти можело да бъдат на медикаменти, а вместо това са хоспитализирани и то на по-скъпата пътека. В същата болница дежурните лекари по график са били извън лечебното заведение към момента на проверката.
Д-р Глинка Комитов е следващият управител на НЗОК. Заема поста от март 2015. Той е зам.-директор на НЗОК в периода 2002 - 2010 г., а след това до 2013 г. е управител на Столичната здравноосигурителна каса. При назначението си казва, че мисията на Касата ще бъде да управлява и изразходва публичните средства по прозрачен за гражданите начин. По думите му информацията за това къде отиват парите ще има в интернет-страницата на НЗОК. Основен приоритет в работата на Касата ще е контролът. Казва и че стриктно ще следи две направления - разходите и качеството. Смята, че трябва да се разширят правомощията на касата що се отнася до контрола на болниците“
Оттеглянето му в края на юни 2017г. не е голяма изненада, тъй като след формирането на новия парламент между него и управляващите има напрежение. Понася критики относно казуса с финансовите лимити на болниците. Д-р Комитов от своя страна се оплаква, че неговите предложения за разпределение на парите за болниците са били саботирани на няколко пъти от надзорния съвет на институцията. Самият той предлагал болниците да работят без лимити и да им се плаща реалната дейност, но така щели да пострадат по-малките лечебни заведения, разчитащи на гарантиран бюджет.
Все пак, обаче имаше изненадани. Макар, че оставката му била написана собственоръчно, самият и подател казва, че не е ходил в парламента да я внася. Оказа се, че може и друг да я отнесе И така без мотиви и обяснения тя е гласувана и приета
В края на юли 2017г. Парламентът гласува назначението на проф. Камен Плочев за управител на НЗОК. Негови приоритети са създаването на звено, което да направи анализ на парите на Касата - за ползи, загуби и възможности, за да може да балансира системата. На второ място той цели да засили контрола на парите на болниците. Оттеглянето му е белязано от това, че оповестява публично задълженията, които има НЗОК към чужди каси. „Към момента задълженията на НЗОК към чуждите фондове са 271 млн. лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са предвидени 73 млн. лв. Зачестяват писма от държавите за неспазване на 18-месечния срок за заплащане и се настоява да се направят планове как ще се плаща занапред. На 20 януари 2018 г. е получено писмо от Германия, в което се посочва, че този срок е изтекъл, а дължимите суми само към Германия са над 20 млн. лв., казва проф. Плочев.
Решихме да изпратим писмо до парламента с молба да ни помогнете, никой не е поискал актуализация на бюджета, някой трябва да ни каже как да се справим с този проблем, допълва още той. Съобщава и за сигнали за отказано лечение на българи в чужбина. Министър Кирил Ананиев му иска оставката, оказва се без да има право. А заместник министър Жени Начева обявява цифрите за неверни, „Няма нито една жалба“,- постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на лица в чужбина, уверява тя. но все пак назначават проверка. Цифрите се оказват верни, а проф. Плочев излиза в продължителен болничен. След тримесечно отсъствие се оттегля, заради заболяването си.
На негово място е назначен д-р Дечо Дечев, чиято концепция включваше работи за контрол, за ефективност и ефикасност на системата, за промяна във финансирането на медицинските услуги и лекарствената политика. С уговорката, че за да се случи всичко това трябва да има политическа подкрепа.
Мандатът му приключва на 12 март 2020г., а миналата седмица самият той обяви, че си отива. И в интервю пред Дарик радио, „хвърли бомба“ за източване на касата и лобистки закони. Министерството се изненада и отрече.
Обобщено можем да кажем – посрещаме ги с фанфари и ги изпращаме с пищялки. Макар че почти всички бивши управители на здравната каса говорят за нужда от по-строг контрол и повече прозрачност, сегашният състав на здравното министерство все още се изненадва от тази необходимост. И очевидно за последните 10 години никой не успя да я постигне. Наблюдава се и друга интересна тенденция, с изключение на д-р Тодорова, всички останали си отиват по два начина – или „хвърлят бомба“ и подават оставка или им „хвърлят бомба“ и им подават оставката.
Изключение, разбира се, е и д-р Дечев. До края на неговия мандат все пак има два месеца. А и станахме свидетели на прецедент. За първи път „бомбата“ предизвика реформи, обща снимка и впечатление за сътрудничество и добри намерения. Стана ясно, че проблемът е „установен през последните дни“, но не и какво са правили през останалото време от тази година и половина през която са в сила „лобистките текстове“. Защо сега и защо през националния ефир остава да гадаем. Има вероятност обаче този прецедент да доведе до друг прецедент в историята на НЗОК, само след два месеца.

Магдалена Василева

 

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up