Четвъртък, Юли 16, 2020
Къде изчезна НРД?

На 23 декември миналата година, седем представители на Надзорния съвет на НЗОК и седем представители на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, в присъствието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подписаха тържествено Национален рамков договор за 2020-2022 година. Най-съществената разлика от предишния НРД, са повишените цени на повечето медицински дейности. Предвидено е Договорът да влезе в сила от 1-ви януари 2020 година. Само, че за да влезе в сила трябва да се обнародва в Държавен вестник. До днес 15 януари, това не се е случило. Няма официално обяснение защо.

На Интернет страницата на БЛС е публикуван проект на НРД. На Интернет страницата на НЗОК също е публикуван проект на НРД. Двата проекта са различни.
В Проекта, публикува от БЛС, четем в чл. 368 ал. 10, 11 и 12 следното:
(10) Ръководителите на лечебните заведения, изпълнители на БМП, използват не по-малко от 50% от приходите от медицински дейности на лечебното заведение (КП/АПр/КПр) за разходи за персонал. Изключение за използването на посочения процент се допуска единствено след разрешение на министъра на здравеопазването, въз основа на мотивирано искане от ръководителя на лечебното заведение.
(11) От структурата на разходите за персонал, формирана по ал. 10, ръководителите на лечебните заведения - изпълнители на БМП, използват не по-малко от 80% за медицинския персонал, в това число и за санитари.
(12) Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения, изпълнители на БМП, от структурата на разходите за медицински персонал по ал. 11, е 1.6 към 1 или 64% към 36%.
В проекта, публикуван от НЗОК, няма такива текстове, а чл. 368 има само девет алинеи. (Което поставя и въпроса кой от вариантите е бил подписан - този на НЗОК или този на БЛС?)
По кой НРД работят в момента лечебните заведения? Отговорът на този въпрос е лесен. Болниците си имат индивидуални договори от миналата година, няма влязъл в сила нов НРД, следователно дейността през месец януари на 2020 година се извършва по правилата на НРД 2018 година.
Следващият въпрос е по кои цени ще бъде платена тази дейност - по тези от 2018 или по тези за 2020? Логичният и юридически издържаният отговор е дейността да бъде платена по цените на договора, по който се извършва дейността, тоест по старите(по-ниски) цени от 2018 година. Неофициално от БЛС уверяват, че ще бъде платено по новите цени, но НЗОК и МЗ не коментират въпроса, което поражда съмнения, че може да се плати и по старите цени.
Освен различни цени, новият НРД съдържа различни кодове за някои медицинските дейности, като клинична лаборатория, микробиология и др. В писмо на Управителя на НЗОК по този повод се посочва, че лабораториите трябва да приемат направленията със старите кодове, но да ги отчитат по новите, въпреки, че новият НРД не е влязъл в сила. Софтуерните компании, в същото време отказват да коригират софтуера на информационните системи, докато новият НРД не бъде обнародван. Какво ще стане никой не знае засега.
Тази правна какафония не е за първи път. Този път причината не е в БЛС или НЗОК.
Според лица, подписали новия НРД, той не е обнародван, защото новите текстове за заплати, въведени по изричното настояване на Бойко Борисов, са в нарушение на закона. Чака се Народното събрание да приеме поправка за в Закона за здравното осигуряване, която да послужи, като правно основание за записването на текстовете за заплатите на сестрите и на лекарите в НРД. Така 100 000 души, заети в здравната сфера, сега чакат депутатите да предадат законова форма на прищявката на премиера, от която едва ли е има някакъв ефект. Някой да му беше казал, че не това е начина за повишаване на доходите на сестрите в болниците, ама изглежда никой от обкръжението не е посмял да възрази.


 

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Народна · преди 5 месеца
    Отново геноцид Над сестрите нищо не се е променило само безкрайни безсмислени приказки във 2ра мбал С офия Заплатата все още ми е 670 лв лоши условия на труд нищожен нощен труд а не е невъзможно увеличение на заплатите ако се намалят тлъсти те професорски заплати не ограничените граждански договори раздута администрация много юрисконсулт и мн други
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up