Петък, Юли 10, 2020
Шефът на НЗОК: Парадоксално е, че бюджетари правят здравната политика

Парадоксално е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви в предаването „Седмицата” на радио „Дарик”, д-р Дечо Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.
Според Дечев се налага основна ревизия  на здравната каса, защото инситуцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Нужни са не повече от шест районни здравни каси за цялата страна, а не 28, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна.

Дечев e категоричен, че вече можем да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Налага се ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които по думите на Дечев екипът на здравното министерство не е успял да предприеме. За да се случат обаче те, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството, посочи още Дечев и добави, че мандатът му изтича на 12 март, а ангажиментът, който е поел, е да бъде управител на касата в рамките на един мандат.
"В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. и беше казано - да ги даде касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв - ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме," коментира Дечев.
Цялото интервю можете да чуете от тук:

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Без значение/Това е · преди 5 месеца
    Каквито са проблемите с водата,боклука;същите проблеми и в здравеопазването-наливат се пари без реформи,без +резултати,както е тръгнало сестрите ще имат по-голями доходи от лекарите; сестрите не са договорни партньори по нрд и това словоблудство със законите е кошмарно,важното е Бойко да е на власт.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Др · преди 5 месеца
    Поредните глупости. Стига сте ги зяпали тези болници. Оставете ги да лекуват това което е невъзможно да се лекува доболнично и изнесете поне половината дейности и финансиране в доболничната помощ. Ще се отсеят качествените болници, защото няма да приемат по пътеки за смешни изследвания. Ако се намали броя на болниците административно само ще се появи дефицит и листи на чакащи и корупция.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up