Петък, Октомври 30, 2020
Последици от липсата на влязъл в сила НРД 2020-2022 за пациентите, лекарите и производителите на медицински софтуер

1. Не може да се назначават новите договорени изследвания - например кодовете в Микробиологията, ако някой може да го прави, той го прави защото софтуера му е променен, неоснователно или поне неправомерно! НЗОК е дала инструкции да не се приемат старите бланки от лабораториите, ако са издадени през 2020- интересно къде са новите, след като законно не може да се издадат! Няма публикувани правила и пациентите със суспектен диабет не могат да получат направление за Орален глюкозотолерантен тест - натоварване с глюкоза, тест който го има.

2. Лекарите по кабинетите и лабораториите, се чудят какво да направят - да спазят закона и Наредбата или да ги нарушат заради пациентите си?
3. 2/3 от центровете - МЦ или ДКЦ следва да регистрират СУПТО и да го въведат! Интересно е как да стане, след като то е създадено и е интегрирано в програмите ни за работа с НЗОК и към РЗОК, но ги няма окончателните текстове!? Ще има боричкане, кой да го въведе пръв, да не говорим за отдалечените регистрации! Например на Лаборатория с приемни в друг областен град! Представяте ли с над 4000 ОПЛ и цялата Извънболнична медицинска помощ да въведат за 20 дни прищявката на НАП?
4. Софтуерните фирми ще следва да организират огромен човешки ресурс и търпение, за да обслужат всички за краткото време до края на месеца за да може всички техни клиенти да може да се отчетат пред РЗОК до 3 число на месеца, тоест през февруари 2020. Да не говорим, че индивидуалните договори не са сключени още!
5. Излиза на дневен ред въпроса и как издадените през 2019г назначения със стари кодове ще се платят на лабораториите, а новоиздадените с новите кодове не се приемат и не се плащат? По кои цени ще се платят извършените изследвания преди публикуван НРД? Независимо от времето на издаване. Това са резонни въпроси, защото издадените направления на 27.12 важат чак до 25.01.2020.
6. Регулативните стандарти останаха, обещаното да се изнесат изследванията за профилактика и диспансерно наблюдение е включено в НРД 2020-2022 и така, с колко пари разполага всеки лекар? Няма да е ясно скоро, освен неясния текст, май ще се наложи да се издава поредно указание на НС на НЗОК и УС на БЛС!
7. С толкова пришпорен за подписване недообмислен, като текстове и накрая популистки допълнен пряко волята на делегатите на събора НРД УС на БЛС стана съучастник на некомпетнтния министър, помолил или заповядал и заплатите да са в НРД да причини хаоса в който сме вече 7 ден и ще бъдем поне още 10 дни!
8. С последната глупост за приходите и разпределението им подляхме вода на колегите си- специализанти и млади лекари. И създадохме нерешима математически задача!
9. На последно място по ред, но не и по важност - УС на БЛС и НС на НЗОК устроиха капан с когото може да изнудват дръзналите да работят за себе си лекари, и фаворизираха големите ЛЗ, както и държавните такива!
Д-р Георги Тодоров


 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up