Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
Тука има – тука няма НРД. Разликата е над 1млн.лв. на ден

Националният рамков договор, който по закон трябва да влезе в сила от 1ви януари, все още тъне в мистерия. Това, обаче изобщо не е проблем само на администрацията. Върху НРД стъпва цялата здравна система и в него са заложени увеличения на клиничните пътеки и общо увеличение на болничната помощ над 200млн. Ако днес отидете на лекар, тъй като няма обнародван нов рамков договор, най-вероятно ще ви лекуват по старите цени на кл. пътеки и условия, макар че те важаха до края на 2019г. С други думи има-няма НРД, болниците работят, пациенти има. Боледуват, умират, раждат се, оперират се. Ако разделим тези 200млн. на 366 дни, ще получим сумата от над 546 хил. лева на ден. Или за тези три дни разликата в цените на болничната помощ е около 1,640 млн. лв.


Работят и личните лекари. Доболничната помощ е 24 часова. Увеличението при тях е 14млн. За лекарства 143млн. Освен това от тази година хората с увреждания също средствата за хора с увреждания също се отпускат от ЗК.
Общото увеличение над 400млн.лв. Казано в милиони разликата между старото и новото НРД е над 1млн.лв. дневно. Дотук са само три дни закъснение и само 3млн. разлика.
Може да звучи спекулативно, но със сигурност е и несериозно да подпишеш НРД, което почти никой не е виждал и да не го обнародваш навреме. Националния рамков договор не е държавна тайна, не е изобщо никаква тайна. И министерство на здравеопазването и Здравната каса, преди всичко са създадени и съществуват като институции представляващи и защитават осигуряващите се лица. Както съсловните организации представляват съсловията си, така че най-малкото е нередно и се дължи обяснение, изявление, съобщение или елементарно уважение към всички. Особено предвид факта, че от НЗОК ни увериха, че НРД ще бъде публикувано за обсъждане, след като бъде одобрено.
„Утре, 13.12.2019 г., НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022, изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС.
След одобрението му от НС на НЗОК, проектът ще бъде публикуван за обсъждане на сайта на НЗОК – www.nhif.bg.“
Даже и забележка ни направиха:
„Всички интерпретации преди разглеждането и окончателното приемане на НРД от двете договарящи се страни са несъстоятелни.“
По-вярно щеше да е, ако бяха написали, че ще го публикуват някога догодина, а до тогава, ако може да си мълчим.
И друг факт не можем да пропуснем – НЗОК в абсолютно незаконно не публикува стенографския протокол от 23.12.19г., когато са подписани Националните рамкови договори.
Ч.12 (9) ОТ ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА. В сила от 05.03.2019 г.
„Решенията на надзорния съвет и стенографските протоколи за неговите заседания се публикуват на интернет страницата на НЗОК. Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а стенографските протоколи - до 7 дни от датата на заседанието.“
Сигурно не е фатално. Вероятно е поправимо или поне може да се „замаже“. Вероятно и повечето пациенти могат да почакат, но има и такива, които не могат. Лекарства се изписват на определена дата, кислородотерапия се провежда всеки ден, заплати се изчисляват на работен ден. За някои три дни са почивни, за други последни, за трети решаващи. Когато, обаче си назначен да опазваш човешкото здраве, не можеш да мислиш на едро, да не спазваш собствените си закони и правилници и да си мълчиш.

Магдалена Василева

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Динко · преди 1 години
    Имаме произнасяне на ВАС за т.нар.основен пакет и неговото остойностяване.МЗ го публикува във същият вид.Беше сезирана прокуратурата.И сега....?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up