Сряда, Декември 02, 2020
Детската урология на "Пирогов" набира средства за високоспециализирана камера за операции

 

 

Единственото отделение по детска урология в България се нуждае от високоспециализирана камера. Затова е започнало кампания за набиране на средства. Отделението по детска урология на МБАЛСП "Пирогов" е уникално за страната. В него се лекуват деца с урологични заболявания и травми на пикочната система. Извършват се първични и консултантски прегледи, както и високоспециализирани изследвания по детска урология.

Детската урология се занимава с около 30% от всички вродени аномалии в детска възраст, обясни пред "Хоризонт" д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението.

 

Тъй като детската урология е подспециалност на урологията, много малко са специалистите, които се занимават с този вид - в България те са само 5, посочи д-р Пеев.
"Годишно лекуваме средно над 1 000 деца. Ние сме единственото специализирано отделение за урология при деца в цялата страна и контингентът ни покрива както България, така и по някой път пациенти от чужбина", разказа в предаването "Хоризонт до обед" д-р Стоян Пеев. Около 70 до 80% от лекуваните заболявания в Детската урология на "Пирогов" са вродени, уточни той.

"30% от всички заболявания, вродени, т.нар. малформации при децата, са в областта на урологията, т.е. представете си какъв голям обем от болести покриваме ние", допълни специалистът.
Отчита се динамика при бъбречно-каменната болест. "В ранна възраст започнаха да боледуват нашите деца от бъбречно-каменна болест. По принцип ние сме ендемичен район. Балканският полуостров, заедно с Турция, част от Близкия Изток сме ендемичен район за образуването на конкременти, т.нар. бъбречно-каменна болест. Най-вероятно съчетано и с новите съответно диети, които се прилагат, приема на много, най-различни минерални води и най-вече генетичната предиспозиция на нашия народ води много често до развитието на бъбречно-каменна болест и то при много малки деца. Имали сме деца под една годинка, при които сме имали камъни с бъбречни кризи, с инфекции", коментира д-р Стоян Пеев.
Благодарение на напредналата пренатална диагностика много от аномалиите се откриват още по време бременността, посочи специалистът
"Съответно се проследяват, знаят родителите, ангажирани са и лекарите, да видят как ще се развие съответното заболяване. Друго, което много помогна за ранното откриване на заболяванията в областта на отделителната система, е така въведеният скрининг на шестмесечна възраст, който правят детските нефролози - задължително ехографско изследване на бъбреците и пикочния мехур на децата."
Така се засичат на ранен етап аномалии, които протичат абсолютно безсимптомно, след което се установяват късно и се лекуват трудно.
Ехографското изследване е най-точно и ориентировъчно за наличието на аномалии на бъбреците, възпаления, камъни или други дисфункции, които могат да доведат до заболяването на детето, подчерта завеждащият отделението по детска урология.
За да бъдат въведени съвременните стандарти в ендоскопската хирургия е необходимо да се закупи високоспециализирана камера. За целта от болницата участват в традиционната дарителска акция на банка, за да добавят събраните средства към тези, с които разполагат.
"Ние използваме почти всички съвременни методики на лечение, като от началото на тази година почнахме да въвеждаме лапароскопската хирургия, благодарение и на апаратура дарена ни от Българската коледа. Лекуваме и по ендоскопски методики, използваме и инвазивни методики за диагностика", отбеляза д-р Стоян Пеев.
Източник: БНР

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Insider · преди 1 години
    Аз не разбирам защо плащам данъци и здравни осигуровки, след като няма пари в бюджета, за да си правят инвестиции болниците, а трябва да правим и дарения!?
    Отвсякъде се вие, че се харчат неефективно пари, а болниците нямат средства за съвременна апаратура!
    Някой лъже!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up