Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
НЗОК ще погаси дълговете към чужди фондове с неусвоените от болниците пари

С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на Надзора по повод отделените едва 70 млн. лв. за лечение на българи в чужбина в проектобюджета на НОЗК за 2020 г. Жени начева каза още, че средства от резерва на НЗОК, който в момента е в размер на 137 млн. лв., ще могат да бъдат използвани за тези плащания.
Преди това Управителят на НЗОМ Д-р Дечев съобщи, че към 30 юни касата дължи на чуждестранни здравноосигурителни фондове 271 млн. лв., а просрочените задължения са 135 млн. лева. За тях е договорено разсрочено плащане на вноски до края на 2019 година.

Всъщност средствата от резерва на НЗОК за 2019 година са 127 милиона лева, но 50 милиона от тях вече бяха деблокирани за болниците, така че от там остават 77 милиона лева, с които вероятно ще се покрият преразходите за лекарства.
Средства за изчистване на дълговете към чуждите здравни фондове могат да дойдат само от неусвоените от други медицински дейности пари, най-вече за болнична дейност. Само, че Законът за бюджета на НЗОК за 2019 година забранява излишъците да се прехвърлят от едно перо в друго, тоест с излишъкът от болниците не може да се плаща на чуждите фондове. Освен това, НЗОК не може да разпредели излишъка самостоятелно, а само с общо решение с Управителните съвети на лекарския и зъболекарския съюзи, а те едва ли биха се съгласили да се откажат от предвидените за тях пари в бюджета.
Правителството обаче може да заобиколи тези разпоредби на закона за бюджета на НЗОК. Ако НЗОК, БЛС и БЗС не вземат решение за разпределяне на излишъците по отделните пера от бюджета, то тези средства на 31 декември стават приход на държавния бюджет, с който Правителството вече може да се разпорежда и да нареди плащане на чуждите фондове. Госпожа Начева намекна за тоа, като каза, че допълнителен източник за лечение в чужбина са трансферите от държавния бюджет. Към днешна дата няма никакви изгледи и каквато и да е информация за размера на излишъците и за намиране на общо решение. НЗОК и съсловните организации пазят мълчание по въпроса. Искането на Българския лекарски съюз е с неусвоените пари да се плати за надлимитната дейност, но то не е конкретизирано и не е оформено като предложение за решение. Средствата биха могли да се използват и за повишаване на цените на медицинските дейности, както в болничната, така и в извънболничната медицинска и дентална помощ още тази година, но за това също няма конкретно предложение.


 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up