Събота, Декември 05, 2020
Усвоихте ли парите?

Закон за бюджета на НЗОК за 2019 година, Преходни и заключителни разпоредби, § 1. (2) „Неусвоените средства до 30 септември 2019 г. за здравноосигурителни плащания по съответните редове по чл. 1, ал. 2 за медицински и за дентални дейности може да се използват за плащания само за медицинските и денталните дейности по същите редове при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК, и управителния съвет на Българския лекарски съюз, съответно Българския зъболекарски съюз.”
Това казва законът. Няма никаква информация всички пари ли са усвоени до 30 септември или има и неусвоени. Няма информация НЗОК и съсловните организации да са се срещали и да са обсъждали темата.
Независимо дали има или не неусвоени пари, НЗОК дължи информацията за това и я дължи по силата на самия закон. Ако няма неусвоени пари, то няма и да има какво да се преразпределя. Ако, обаче има неусвоени пари, НЗОК и БЛС/БЗС са задължени от закона да вземат решение за преразпределянето им. Усвояването може да стане както с увеличение на обемите и лимитите, така и с увеличение на цените на медицинските дейности.
Законът изрично забранява неусвоените пари да се използват за други плащания. Следователно, ако са налице неусвоени пари, те накрая на годината ще се върнат в държавния бюджет.

Днес НС на НЗОК гласува нов проект на бюджет за 2020 година, в който ще има близо 500 милиона повече. Възниква и въпроса, ако средствата определени за тази година са повече от необходимите, защо през следващата трябва да се отделят още повече?
НЗОК все още не е показала официалните данни за разходите си до 30 септември. На лице са данните до 30 август. Ако стъпи на тях, може да направим обосновано предположение, че към 30 септември би трябвало да има излишък. Така например до 30 август, НЗОК е изплатила за болнична помощ 1 милиард и 260 милиона лева, или средно по 157,5 милиона лева на месец. До края на годината има 3 месеца – септември, октомври и ноември (дейността за месец декември се плаща с бюджета за следващата година). Необходимите средства за тези 3 месеца, при същия разход, ще са 480 милиона лева. 480 милиона плюс 1 милиард 260 милиона прави 1 милиард и 740 милиона лева. В бюджета на НЗОК по перо болнична помощ са заложени 2 милиарда лева. Остават 260 милиона лева, без да броим парите от оперативния резерв, където предварително е планиран допълнителен разход за болниците от поне 60 милиона лева, а 50 от тях вече бяха отблокирани с решение на НС на НЗОК. Грубата сметка показва, че неусвоените средства само за болнична помощ в края на годината ще са около 300 милиона лева. Сумата ще нарасне макар и не в тези пропорции, ако добавим останалите медицински и дентални дейности.
Това означава, че ако НЗОК и БЛС/БЗС искат да спазят закона и да се погрижат парите от бюджета да стигнат до лечебните заведения, в това число и до заплатите на сестрите, а не да останата в Държавния бюджет, те трябва незабавно да се съберат и решат.
Това е дори по-важно от приемането на новия бюджет, защото бюджета е процедура, докато решението за неусвоените пари не може да бъде отлагано. Днес сме 24 октомври и има само един месец до края на годината, в който могат да бъдат усвоени останалите пари.


Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up