Неделя, Октомври 20, 2019

Спешната проверка на Министерството на здравеопазването в ЦСМП-Русе във връзка с протестите на служителите на спешения център е показала редица пропуски и нарушения. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на вчерашния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

„Сред основните пропуски и нарушения е, че във Вътрешните правила за работната заплата за целия проверяван период не е разписан редът за планиране на средства за основни работни заплати и допълнителни възнаграждения за незаетите длъжности. Липсва изградена цялостна система за оценка на трудовото изпълнение на служителите и техния принос за постигане резултатите на центъра. Не са определени измерими показатели за оценка на служителите. Не е разписано по какъв начин се оценява трудовото изпълнение на служителите и как това влияе върху работните заплати и допълнителните възнаграждения“, каза министърът от парламентарната трибуна, цитирано то zdraveNET.

Той уточни, че в поименните разписания за одитирания период, представени на одиторския екип е съставяна рекапитулация на необходимите средства за работна заплата за месец. В рекапитулацията не са били планирани суми за извънреден и нощен труд и за работа на официални празници, въпреки че това са присъщи плащания, свързани с организацията на труда в ЦСМП. Неправилното изготвяне на разчетите за необходимите средства за работна заплата е създало риск от недостиг от средства за изплащане на част от работните заплати на персонала.

„При разпределението на средствата за определяне на индивидуални основни работни заплати са допуснати сериозни диспропорции, като за някои от административните длъжности процентът на завишение спрямо началната работна заплата е значително по-висок от този на медицинския персонал. В същото време съществуват длъжности, за които получаваните работни заплати са под началните, определени в КТД за отрасъл „Здравеопазване”. Допълнително материално стимулиране за постигнати резултати за 2017 и 2018 год. е определено на служителите пропорционално на индивидуалните основни заплати и отработените дни, без да се оценява трудовото изпълнение на служителите и приноса им за постигане на целите на центъра“, каза още министърът.

В доклада на АДФИ за извършената финансова инспекция в ЦСМП гр. Русе не са установени нарушения, заяви министър Ананиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up