Сряда, Септември 30, 2020

Националната здравноосигурителна каса има планиран резерв в бюджета си в размер на 127 милиона лева. Поради наложените строги рестрикции на болниците и на лекарствата има голяма вероятност този резерв да остане неизползван. Това дава възможност още през тази година да се увеличат цените на прегледите и изследванията и/или цените на клиничните пътеки, но парите може да се използват и за плащане на стари задължения – каквато е надлимитната дейност на болниците. Според НРД, ако към 30 септември има икономии, тези икономии могат да се разпределят със съвместно решение между Лекарския съюз и Надзорния съвет на НЗОК.

В тази връзка, председателят на Българският лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров заяви пред БНР, че съсловната организация ще настоява неизплатената на болниците надлимитна дейност да бъде поета от бюджетния излишък.

„Повишаването на цените на други клинични пътеки и на прегледите, ще бъде приоритет през следващата година, каза д-р Маджаров в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт".  „Желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са удовлетворени от работата си, от самото заплащане. По този начин и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения. Това не се отнася за извънболничната помощ като брой направления“. Д-р Маджаров коментира, че увеличението на някои цени на клинични пътеки не гарантира подобряване на състоянието на областните и общинските болници, защото „парите наистина се получават, ако има пациенти, ако пациентите изберат да посетят това лечебно заведение”. Интервюто с д-р Иван Маджаров може да чуете от звуковия файл.

 снимка БНР


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up