Понеделник, Октомври 26, 2020

Министерство на здравеопазването предлага формула за изчисляване на основни работни заплати в болниците.
Препоръчителното съотношение между възнагражденията за лекар, специалист по здравни грижи и санитар е 1.7 : 1.3 : 1, предвижда проектът на Методика за разходите за персонал в лечебните заведения.

Предстои ново обсъждане, поради несъгласието на социални партньори с Методиката

Основният проблем е, че това съотношение не гарантира, че сумите за възнаграждения заложени в КТД, ще се изплащат във всяка една болница, коментира пред clinica.bg. Соня Върбанова, представител на KT "Подкрепа". Основната работна заплата във всяка болница се определя през вътрешни правила,предвижда методиката.
Ако в предложеното съотношение за база се вземе минималната работна заплата(МРЗ) от 560, то се оказва че възнагражденията на сестрите ще са 728 лв., а за лекар – 952 лв., което не достига заложените от КТД суми съответно от 950 лв. и 1150 лв., показват изчисленията на социалните партньори.
Естествено, в някои болници базата за изчисление може да е по-висока от МРЗ и така възнагражденията дори да надхвърлят сумите в КТД. Опасенията на синдикатите обаче са, че в лечебните заведения с по-нестабилно финансово състояние, базата може да бъде 560 лв. и това не гарантира достойни възнаграждения за медиците.

Очаква се синдикати и работодатели да изпратят своите предложения за редакции на представените съотношения до края на седмицата, а през следващата да имат нова среща със здравно министерство.

Методиката предвижда и органичение на разходите за допълнителни възнаграждения в болниците, в които влизат и ДМС-тата.

Средствата за тях не трябва да надвишават 50% от общите разходи за персонал.
Проектът предлага още минимум 50% от всички приходи да се разпределят за възнаграждения.

Източник: clinica.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up