Събота, Декември 14, 2019

 Канадската провинция Британска Колумбия съобщи в понеделник, че нейният лекарствен план ще смени терапията на  20 400 пациенти от три биологични лекарства до евтини почти копия, наречени биоподобни лекарства, спестявайки приблизително 96,6 млн. Долара (71,9 млн. Долара) )за три години.

 

genericorbiosimilarsНовата политика на провинциалната програма PharmaCare е насочена към Remssade на Janssen и Enbrel на Amgen, които лекуват артрит, наред с други състояния, и дългодействащия инсулин на Sanofi Lantus. Програмата е първата по рода си в канадския публичен план и може да проправи пътя за подобни програми в цялата страна.

Биологичните лекарства са големи молекули, направени с помощта на биологични процеси и могат да бъдат скъпи.

Биоподобните лекарства  работят по същия начин като биологичните, но за разлика от генеричните лекарства, те не са идентични с лекарството, което копират.

"Биоподобните лекарства са необходима стъпка към гаранцията, че PharmaCare осигурява  и финансира нови лекарства в бъдеще за повече хора.”, заяви правителството на Британска Колумбия в изявление.

В Канада фармацевтите не могат да си разменят биоподобни за предшествениците, след като патентите изгубят валидностт на генеричните лекарства.

Лекарите трябва специално да предписват биоподобните лекарства  и това е бавен процес.
Европейските страни приемат лекарствата по-бързо.

Санофи Канада заяви, че е разочарован и съжалява, че БК “не се възползва от възможността да намери алтернативно решение за запазване на тази възможност за лечение.”
Янсен и Амген засега се въздържат от коментар.

Канадското законодателство казва, че правителствата на провинциите трябва да покриват медицинските грижи, необходими на лекарите, но лекарствата, отпускани по лекарско предписание, се плащат чрез смесица от обществени планове и застраховки, основани на работодателите.

Въпреки че всяка провинция предлага покритие на лекарства, тя често е ограничена до възрастните хора или хората с ниски доходи или изключително високите разходи за лекарства.
Системата на БК е необичайна, защото обхваща повечето жителис ниски доходи.

БК заявиха, че пациентите с някои видове артрит, диабет и плакатен псориазис ще трябва до 25 ноември 2019 г. да преминат към биоподобни медикаменти. След това оригиналните биологични лекарства ще бъдат покрити само при изключителни обстоятелства.

В същото време БК обяви, че ще започне да покрива два по-нови биологични продукти: Boehringer Ingelheim и Eli Lilly's Jardiance, лекарство за диабет, и Eli Lilly's Taltz, който лекува псориатичен артрит.

Политиката трябва да бъде от полза за производителите на лекарства с покрити биосимилари: Merck, Sandoz, Pfizer и Eli Lilly.

Мерк Канада оцени стъпката в изявление в понеделник:

"Инициативата може да помогне да се спестят милиони долари през първите три години и може да подобри достъпа до лекарства, отпускани по лекарско предписание за пациентите в провинцията", заяви компанията

Pfizer подкрепя добре контролиран преход от референтно биологично лекарство към биоподобен в одобрената индикация.

„БК е взела информиран, всеобхватен и отговорен подход за подобряване на достъпа до биоподобни ...“, казва Пфайзер.

Повечето канадски провинции започнаха да ограничават обхвата на марката биологични продукти за нови пациенти, без да принуждават пациентите да преминат към новата терапия.
В началото на тази година Янсен спечели дело срещу Квебек, принуждавайки обществения план за лекарства да възобнови покриването на Remicade за нови пациенти.

Тъй като решението се основаваше на процедурата, която Квебек взе от отпадането на медикамента, се очаква това да има малко влияние извън Квебек. Не е ясно как ще се отрази бъдещата политика в провинцията, която има обществен план за всички жители, които нямат частно застраховане.

Говорител на отдел „Здравеопазване на Квебек“ заяви, че се работи по „идентифициране на най-добрите практики и мерки, които биха могли да бъдат използвани, за да помогнат на биоподобните да съставляват по-голяма част от пазара“.

Източник: Reuters

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up