Понеделник, Юли 22, 2019

nenkov miroslav„Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества като книжарниците и бакалиите". Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в предаването „Здравей България” по Нова телевизия тази сутрин. Той коментира продължаващия протест на медицинските сестри и фелдшерите, които настояват за по-високо заплащане и по-добри условия на труд и заплашиха с ефективни стачки и колективни оставки.

„Директорът на една болница формира заплатите на персонала си по два начина – основна заплата и клинични пътеки. В нито една клинична пътека не пише, че например 16 ст. от лечение за 100 лв. са за персонала”, каза д-р Ненков.

 Според него увеличаването на заплатите означава, че директорите на болниците трябвало да вземат от някъде тези пари. „По силата на законодателството Министерството на здравеопазването към този момент, ако има пари, то няма как да ги даде, на която и да е болница, защото тя или е чужда собственост, или е търговско дружество”, добави той.

„Милиардите отиват в НЗОК, а те плащат клинични пътеки, в които не пише, че сестрата ще вземе 62 ст. при операция на апендикс. Те отиват и в министерството, което бюджетира Бърза помощ, психиатрии и др.”, допълни д-р Ненков.

Бившият здравен министър припомни, че отдавна има идеи за остойностяване на медицинския труд. Но в момента такова нямало и скоро нямало и да има. Д-р Ненков посочи, че реално не са скъпи спринцовката или апаратурата, а трудът и уменията на персонала.

„Настоящата логика на формиране на заплатите ни убива до ден днешен”, каза бившият министър. Той обаче сподели, че не би подкрепил ефективна стачка, защото това би било противозаконно.

„Върху милиардите са се вгледали нечисти очи – те са ужасно влиятелни и много малко се вълнуват от нормалните човешки неща. Мога да кажа кои са, но ще ме осъдят. Политик, който ще тръгне да променя системата изначално, би си направил сепуко”, коментира той доколко са възможни промени в основата на здравното законодателство.

Д-р Ненков изрази още мнени, че здравеопазването у пас не е толкова труднодостъпно и посочи, че е по-достъпно от колкото на Запад. „Там не можеш до личния си лекар да отидеш за две седмици”, поясни Ненков.

За него проблемът се корени в това, че за здравеопазването се говори като за услуга, а медиците се споменават като „медицински работници”.

„Услуга е да ти измият стъклата. Да ти спрат кръвотечението не е услуга”, каза в заключение бившият здравен министър.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 3 месеца
    Шапкар! Когато Господ разавал ум на моста, шапкарите били под него, форсирали реката. Амбициозен, безскрупулен и корумпиран кариерист с чувство за хумор.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up