Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни

Мнения

 • "Бях си направил прогноза на 21 юли, че ще имаме средно седмично по 400 заразени до 10 август. Това е около 250 случая на ден. Ситуацията се движи по-бързо от моята прогноза. Заразата се предава много по-бързо, ние сме в разгара на вълна.

 • „Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според него представените до момента тези за промени в здравеопазването са „в ретрограден стил“.

 • Повишението на новите случаи и устойчивостта на тенденцията през последните 10 дни показват, че навлизаме в четвъртата вълна и че ще имаме по 1000 заразени до края на август, което до голяма степен се дължи на разпространението на "Делта" варианта.

 • Доц. Дора Маринова, дм е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести.

 • „За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

 • "Не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог“,се казва в обръщение на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и на Българска болнична асоциация (ББА) към народните представители от 46-то Народно събрание. Ето и цялото обръщение:

  За бъдещето на здравеопазването е необходим конструктивен диалог и трезва оценка на реалностите, като е наложително повече от всякога да се изостави хлъзгавия терен на предизборния популизъм. Това се казва в съвместно обръщение към народните представители от страна на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българска болнична асоциация (ББА).

 • 50% е шансът да направим пик на пандемията през август и 90% - през септември. Това заяви пред БНТд-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България“, но допълни, че не може да се говори със сигурност, тъй като има твърде много неизвестни.

 • Д-р Радослав Минков е на 36 г през 2010г., когато се връща от Германия и печели поста управител на АГ болница след конкурс. Владее немски, руски и английски език. Завършва с отличие IЕГ и ВМУ, а края на 2006 г. полага успешно държавен изпит за придобиване на специалност по акушерство и гинекология. Три години по-късно получава признаване на специалността си и в Германия. 2003-2004 г. за пръв път специализира в Германия - Дрезден.

 • Световният ден за борба с хепатита - 28 юли се отбелязва всяка година от 2008 г. насам. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения - ако не бъдат лекувани.
  Тази година по темата „Хепатит“‘ разговаряме с г-н Тодор Петров член на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Център за защита правата в здравеопазването.

 • Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация направи в интервю пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.).

 • Това, което се случи в „Пирогов“ и това, което се случи в „Алексан-дровска“ е илюстрация на това, което се случва в здравната систе-ма и това е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според пове-чето експерти Covid вълна". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

 • Анели Чобанова е магистър по право, докторант на БАН по „Международно публично право“. Депутат в 39-то Народно събрание. Адвокат Чобанова има практика по административни, трудово-правни, семейни и имуществени дела със специализация по дела в защита на нарушени човешки права и защита от дискриминация и защита пред съда в Страсбург.

 • Когато се появи един достоен и смел човек и министър, който осветява явните проблеми в системата, в болничните заведения, и вади кирливите ризи на управителите им, ВОЯТ им е оглушителен.това каза пред „Право и здраве“ Александър Александров, председател на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“, с който разговаряме по актуални теми. 

 • Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за БНР Пловдив

  „Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив.

 • Сдружение за развитие на българското здравеопазване заявява твърдата си и непоколебима позиция в подкрепа на разкриването на злоупотреби на всяко ниво в системата на здравеопазването в България. - се казва в поззицията на организацията, изпратена до медиите. 

  От там посочват още:

  Нарушенията в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“са неоспорим факт, няма как да си затворим очите за тях и всеки, който се опитва да го направи, поставя финансовите интереси над закона и морала.
  Нелепо е да се твърди, че действията на МЗ и НЗОК са насочени към лекарите като цяло, напротив, по този начин биват защитени техните права, както и тези на всички здравноосигурени български граждани.
  Още по-нелепо е, когато тези внушения идват от ръководител на лечебно заведение, допуснал констатираните при проверката нарушения.
  Трябва ли да мълчим за грубото нарушаване на законодателството и редно ли е правото в правова държава от ЕС да бъде превърнато в дума без стойност? 

  От сдружението зявяват: Сдружение за развитие на българското здравеопазване изказва своята подкрепа на действията на НЗОК и министъра на здравеопазването д-р Кацаров.

  От пациентската организация предлагат  да бъде създадена инициатива за реформи в сектор „Здравеопазване“, чрез организиране на дискусия, по време на която всички заинтересовани страни да изложат своите позиции и предложения, в това число и организациите, представляващи пациентите.

  Ето я и цялата позиция: 

  "Сдружение за развитие на българското здравеопазване, като една от национално представителните организации за защита правата на пациентите, заявява твърдата си и непоколебима позиция в подкрепа на разкриването на злоупотреби на всяко ниво в системата на здравеопазването в България.
  През последната седмица ставаме свидетели на безпрецедентни ситуации, коит отклоняват вниманието от един наболял и дискутиран с години въпрос, а именно реформиране на нормативните актове, уреждащи сферата на здравеопазването.
  Промените, които през годините са предприемани, не решават много от основните проблеми, като доплащането на здравни услуги с лични средства от страна на здравноосигурени български граждани, медикаменти, медицински изделия, консумативи, високоспециализирани изследвания, осакатяването на извънболничната
  помощ за сметка на болничната.

  Свидетели сме на това, че пациенти непрекъснато събират средства за лечение в чужбина, на липсващи медикаменти, на недостиг на легла в болниците, на случаи на починали пациенти, неполучили навреме лекарска помощ.
  Тоталният хаос, реформите „на парче“ доведоха до ситуации като тази в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, където след назначена от НЗОК проверка бяха констатирани нарушени като неспазен диагностично – лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност;
  заплащане от страна на ЗОЛ на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК; включени в ИЗ на ЗОЛ медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на
  лечебното заведение; отчетена и заплатена дейност за конкретни ЗОЛ, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в ИЗ.
  Ние от Сдружение за развитие на българското здравеопазване смятаме, че медии, общество и институции не трябва да фокусират усилията си в разследване на въпроса около нечий подпис, а да погледнат отвъд и в бъдещето и тази ситуация да бъде използвана за подобряване и реформираме системата на здравеопазването, така, че тя да е в интерес на пациенти и лекари, които винаги са били на една линия в борбата за
  здравето.


  Нарушенията в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“са неоспорим факт, няма как да си затворим очите за тях и всеки, който се опитва да го направи, поставя финансовите интереси над закона и морала.
  Нелепо е да се твърди, че действията на МЗ и НЗОК са насочени към лекарите като цяло, напротив, по този начин биват защитени техните права, както и тези на всички здравноосигурени български граждани.
  Още по-нелепо е, когато тези внушения идват от ръководител на лечебно заведение, допуснал констатираните при проверката нарушения.
  Трябва ли да мълчим за грубото нарушаване на законодателството и редно ли е правото в правова държава от ЕС да бъде превърнато в дума без стойност?
  Като национално представителна организация в защита правата на пациентите, Сдружение за развитие на българското здравеопазване изказва своята подкрепа на действията на НЗОК и министъра на здравеопазването д-р Кацаров.

  Предлагаме да бъде създадена инициатива за реформи в сектор „Здравеопазване“, чрез организиране на дискусия, по време на която всички заинтересовани страни да изложат своите позиции и предложения, в това число и организациите, представляващи пациентите.

  Само с такива стъпки можем да превърнем дефекта в ефект и да положим началото на значима промяна, за да сме сигурни, че грижата за здравето на българските граждани ще е на необходимото ниво в бъдеще, както и. че ще е възможно партньорството между всички участници в този процес."

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Ваксинирахте ли се?
 • "Очевидно се източва НЗОК.
  Очевидно от "Пирогов" са източени 1,2 млн. лева от нашите осигуровки. Очевидно това е престъпление, за което ще се произнесе прокуратурата. От друга страна това не са всички колеги от "Пирогов".- това каза пред БНР 
  От друга страна протестът е политически, защото и Бойко Борисов се намеси в него. Той стои зад протеста," 

 • Публикуваме без редакторска намеса мнението на д-р Владимир Тупавичаров

  Гледам цирковете покрай уволнението на проф Балтов и ме заболеха нервите.
  Първо, смятам че "Пирогов" е извънземна болница, преживяла соца, началното натрупване на капитала и сега късната демокрация. Няма как да да ги събори липсата на един човек, па бил той проф Балтов. За съжаление там директорите ги сменят без да се церемонят. Легенди като проф Георги Златарски, проф Милан Миланов, бяха отстарени тихомълком. Прекрасни лекари, като Наско Кацаров, Стоян Сопотенски и Бог знае още колко, но тия ги познавам, бяха премахнати безапелационно. Защо сега този рев? Който нож вади, от нож умира.

 • Публикуваме без редакторска намеса мнението на д-р Петър Грибнев:

  "Историята неведнъж е доказвала, че е пагубно една личност да се отъждествява с цяла институция или голяма група хора. Всеки един, дръзнал да го направи, изпада във всемира на вечната забрава.
  Лидерите водят масите, те не ги задължават и не се отъждествяват с тях. Те са личности в малки или големи общества. Но имат своя харизма.

 • "Смятам, че е недопустимо, ние лекарите да оставяме пациентите и да излизаме по улиците. Не сме го правили дори, когато сме се борили за заплата или за да защитим собствените си права, какво остава за някой от администраторите на болницата" - това заяви пред "Право и здраве" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. 

  Д-р Кателиева, как ще коментирате това, което се случва в най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов"?
  Мисля, че поведението на “Пироговци” е недопустимо. До колко виновен или не е директорът на “Пирогов” ще установят компетентните органи, но смятам, че мястото на Пироговци е по кабинените и отделенията, където са и пациентите им, а не на улицата да блокират движението по възловите кръстовища на София. Защото в края на краищата ние сме медици и мястото ни е при пациентите ни. Не е наша работа да решаваме спорове между ръководствата на лечебните заведения и съотвеите структури в държавата.
  Смятам, че е недопустимо, ние лекарите да оставяме пациентите и да излизаме по улиците. Не сме го правили дори, когато сме се борили за заплата или за да защитим собствените си права, какво остава за някой от администраторите на болницата.

  Смятате ли, че тази идентификация на проф. Балтов с болницата и медицинските специалисти е от полза на ‘Пирогов” и работещите там?

  Аз лично се притеснявам от това, че медицинските специалисти от “Пирогов’ не осъзнават, че идентифицирайки се с проф. Балтов се натоварват и с резултата от проверката на НЗОК. Тогава с какви очи ще застанат пред пациентите си?
  В здравеопазването има хора, чиято работа е да решават кой е прав и кой не е. Мястото на лекарите е при пациентите им,там където сме компетентни и квалифицирани. Мястото ни не е по улиците да защитаваме този или онзи администратор.
  Нека да припомня, че преди четири години, когато проф. Балтов стана управител на “Пирогов” бяха уволнени, пенсионирани и изгонени стотици стари кадри на болницата’. Донякъде допускам, че колегите го правят от страх, донякъде, че не са съвсем наясно какво правят.
  Нито в изявленията на МЗ, нито в протоколите на НЗОК някъде е написано, че медицинските служители в “Пирогов” източват касата. Проф. Балтов е освободен, заради несправяне с работата си.

  Ще подкрепите ли действията на колегите си?
  Сдружението, НАРСМП няма излезе в подкрепа на колегите от ‘Пирогов”. Тези действия са  твърде чужди на хората, които работят от линейките. Не е това начинът.
  Ако се бореха за по-добри условия на труд, за по-добро заплащане, за по-добра организация на работа донякъде бих ги оправдала, макар че не оправдавам хора с бели престилки да излязат да затворят пътя. Но е неприемливо да го правят в защита на един администратор, за действията на който в момента тече проверка.

  До каква степен този протест е спонтанен и воден от лични убеждения, според Вас?

  Аз не съм сигурна, че това са лични убеждения. Не може да бъркаш защитата на собствената си чест с защита на администрацията на болницата. Защитата на директора на болницата може да е защита на заплатата ти, но не и на честта ти. Честта на специалистите от Пирогов беше в Ковид отделенията, беше на работните им места. Мястото им е в спешните кабинети, където хората ги чакат и в отделенията, не на улицата.

  Лекар да напусне работното си място, да излезе на улицата и да протестира по време на работа е недопустимо. И аз съм сигурна, че ако го бяха направили по друг повод щяха да бъдат наказани от проф. Балтов.

   Имаше, преди време, случай, на пациент, който имаше нужда от медицинска помощ пред Пирогов и тогава никой не излезе, защото медицинските специалисти нямат право да си напускат раб. места. С какво случая сега е по-различен?

  Да, имаше и аз тогава изразих позиция в тяхна подкрепа. Защото ако тръгнат да спасяват пациенти по улиците, може да загубят тези в кабинетите си, за които носят отговорност. А сега станахме на свидетели как лекари са напуснали работните си места и са излезли по улиците за да защитават един директор, срещу който тече проверка.

 • Кога българският пациент ще бъде в центъра на здравната грижа, за последните нормативни промени, касаещи пациентите на лечение с имуноголбулин, както и въпросът с пожизнената нетрудоспособност разговаряме с Наталия Маева - председател н БОППХ, член на Борда на директорите на Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHAE) и председател на Национална пациентска организация.

Log in or Sign up