ГЪРДА

Профилактика при рака на гърдата

Самопреглед на гърдата
„Запознайте” се с гърдите си, провеждайте редовно самостоятелни прегледи. Попитайте Вашия лекар как да правите самостоятелен преглед на гърдите си, да проверявате за бучки или други нетипични сигнали за някакъв проблем. Самостоятелният преглед няма да Ви предпази от рак, но ще Ви помогне да разберете по-лесно нормалните промени, през които минават гърдите Ви и да идентифицирате нетипичните знаци и симптоми.
По принцип ракът на гърдата зачестява с напредване на възрастта, но в последно време се наблюдава снижаване на възрастта на заболеваемост, така че е препоръчително и младите жени да правят профилактични прегледи, още повече, че доброкачествени изменения, които подлежат на наблюдение, се срещат още през пубертета.

Профилактичният преглед на гърдата включва снемане на данни за пациента (анамнеза), физикален преглед и образен диагностичен метод. За жени във фертилна възраст се препоръчва ехомамографията (ултразвуков преглед) като първи преглед, а за жени в пременопаузална и менопаузална възраст – мамография (рентгенов метод). Добре е специалист да насочи жената към подходящия за нея преглед. Обикновено един преглед отнема до 30 мин. Най-подходящият период при жени с редовна менструация е прегледът при специалист, както и самопрегледът, да се извършват около 10- ия ден от месечния й цикъл.
Добре е един път годишно всяка жена да посещава специалист. Ако се налага, лекарят ще прецени дали има нужда от по-чести прегледи.

Видове Прегледи:

Термографско изследване
Какво представлява термографското изследване?
Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои 'дермотермалния ефект', свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора.

За кого е предназначено термографското изследване?
За изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрийнинг;
За изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 и BRCA2;
За жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия;
За жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи;
Комбинация на изследване със системата Braster с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ);
Без облъчване и безболезнен метод на изследване. Отнема не повече от 15 минути;
Иновативен метод за всички жени независимо от възрастта на жената, размера и тъканта на гърдите

Как протича изследването?
Изследването започва със стартиране на приложението на телефон или таблет.
Въвеждат се данните на преглежданата пациентка- имена, възраст, размер на гърдите (от размера на гърдите зависи по колко термографски снимки ще бъдат направени на всяка гърда).
Следват няколко въвеждащи въпроса, от чиито отговори зависи продължаването на изследването (важно е да се отбележи, че пациентката не трябва да е преминавала лечение за рак на гърдата, не трябва да е бременна или кърмеща и т.н.)
След това следва 6- минутен период на аклиматизация- пациентката се съблича, за да се аклиматизира нейнaта темперaтура с температурата на околната среда, приложението отброява периода на аклиматизация.
Избира се подходящата матрица от течни кристали, с която да се направи изследването- следват се инструкциите на приложението.
Прави се самото термографско заснемане на гърдите.
Резултатите се изпращат към телемедицинския център за разчитане посредством автоматичен анализ или с намесата на квалифициран рентгенолог.
След завършване на изследването, изпращането на термографските снимки към софтуера за автоматичен анализ, резултатът от изследането след разчитане се получава на акаунта на лекаря. Получаването на резултата се осъществява по два начина:

-До пет минути след извършване на изследването- автоматичният анализ не е регистрирал никакви термални отклонения и системата връща отрицателен резултат.

- До 48 часа след изследването:
Автоматичният анализ е регистрирал някаква аномалия в термалното изображение;
В акаунта на лекаря се изисква допълнителна информация за съответния пациент- адресни данни и др., които лекарят трябва да попълни и изпрати през системата;
Термографските изображения биват преглеждани от квалифициран рентгенолог- комбинация от автоматичен анализ и разчитане на резултатите от специалист;
В рамките на 48 часа се връща крайният резултат за даден пациент, който може да бъде положителен или отрицателен.

Ехомамография
Какво представлява ехомамографията?
Ехомамографията е модерен образен метод, позволяващ ранна диагностика на рака на млечната жлеза, при асимптомни жени, чрез използване на ултразвукова апаратура с високочестотен трансдюсер. Чрез ехомамографията е възможно да се определят различните анатомични структури на млечната жлеза. Диагностицират се промени от кистозен, полусолиден и солиден тип, като се определя формата, размера, ехоструктурата и топиката на лезията с възможност за Доплеров анализ на съдовите структури, като при внимателно интерпретиране на образа може с голяма сигурност да се разграничат видовете тъканни лезии. Прецизният диагностичен процес е предпоставка, от една страна за постигане на възможно най-добрия индивидуален изход, а от друга - за редуциране на ненужните хирургични интервенции.

За кого са предназначени ехомамографските прегледи?
Ехомамографията като безвреден метод е инициално образно изследване при жени под 35- годишна възраст, при бременност и кърмене, а също и задължителен диагностичен метод при жени от всички възрасти с рентгенологично неуточнена палпаторна находка особено при „плътна” и протезирана млечна жлеза, след лумпектомия и лъчетерапия, като ценен допълнителен метод към мамографската техника.

Как протича изследването?
Изследването се извършва винаги след добре снета анамнеза и прецизно извършена палпация. Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Ехомамографията се извършва в гръбно положение, като пациентката поставя ръце зад главата си при ъгъл от около 30-35 градуса. По принцип изследването се извършва във всички фази на менструалния цикъл.

Мамография:
Какво представлява мамографията?
Мамографията е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Посредством мамографията може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори. Това е единственият метод за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С негова помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат палпирани. Мамографията се прилага както с диагностична цел – при пациенти с клинични оплаквания, така и с профилактична цел за ранно откриване на рак на млечната жлеза.

За кого са предназначени мамографските прегледи?
Профилактичните прегледи се извършват при жени без оплаквания. Целта на превенцията е да се следи състоянието на млечните жлези и да се установи своевременно наличието на изменение. Като профилактичен метод при жени без фамилна обремененост се препоръчва първите мамографии да се правят след 35-годишна възраст. За дамите с фамилна обремененост обаче, профилактиката с мамографско изследване трябва да започне около 30-годишна възраст.
На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези). Изследването е по–подходящо за тази възрастова група, тъй като при него не се използват рентгенови лъчи и се позволява изобразяването на плътните млади гърди. Вижте повече за ехомамографията ТУК.

Как протича изследването?
Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения рентгенов образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят рентгенови снимки (две проекции) на млечната жлеза. Извършването на изследването се контролира от специалист по образна диагностика.