Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Рекорди по заразяване и несъответствие, което буди тревога

7062 нови случая на Ковид – 19 са регистрирани за последните 24 часа, според Правителствения информационен сайт coronavirus.bg. Високият брой не може да се обясни с натрупване на незаписани резултати през уикенда, което виждаме всеки вторник от седмицата. Това е рекорд по брой заразени за едно денонощие от началото на пандемията у нас. Направени са 37 952 теста, а положителните проби са 18,7%.

Според директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова 10% от регистрираните случаи са на варианта Омикрон, а останалите 90% са Делта вариант. Пред БгОнЕър тя изрази очакване броят на заразените да надхвърли 10 000 на ден.
Математикът Лъчезар Томов заяви пък пред БТВ, че според него реалният брой на заразените е около 35 000 души на ден, но не се регистрират, защото не се правят достатъчно тестове. Томов също каза, че в момента 10 души заразяват 16, което също е рекорд за страната.


Починали за последното денонощие са 89 души, а общият брой на жертвите на епидемията стана 31 761.
Активните случаи към 12 януари са 140 224. Новопостъпилите за последното денонощие в болница са 627, 580 болни са в интензивни отделения
Според справката на НЗОК към 9 януари, от общо разкрити 48 137 легла за активно лечение в страната са заети 21 977(45%). От пациенти с COVID-19 са заети 5310. Според Правителствения сайт, обаче заетите легла към 11 януари са по-малко – 5240. Можем да приемем за достоверно числото на НЗОК, защото там заемането на легла се регистрира ежедневно в информационната система, докато на Правителственият сайт се показват докладвани по телефона данни.
За сега министерството на здравеопазването не предвижда нови противоепидемични мерки. Има обаче едно несъответствие в данните, което може да бъде повод за тревога и при всички случаи се нуждае от обяснение. Ръстът на броя на заразените е по типа на разпространение на Омикрон, какъвто се наблюдава в целия свят. Същевременно данните на НЦЗПБ сочат, че 90% от случаите са Делта вариант. Това несъответствие може да се дължи на малък брой секвенирани проби от случайна извадка, но може да означава и нещо друго, например нов вариант на вируса, който не е бил регистриран до сега.


Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up