Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Проф. Иво Петров: Ковид може да "даде спусък" за сърдечно-съдови усложнения

Доказа се в множество данни, че основният риск на усложнените пациенти с ковид се води от сърдечно-съдовите усложнения. Това обясни пред БНТ " проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

Ковид може да "даде спусък" за усложняване на относително стабилно сърдечно-съдово състояние и това е основно при неваксинираните, обясни проф. Петров.

По думите му, при т.нар. цитокинова буря следва безконтролно тромбообразуване. Затова трябва да има синергия между специалистите в отделните специалности за лечение на пациента, допълни проф. Петров.

Има протоколи, които предпазват от усложнения, така че в този аспект сме напред в разбирането на патофизиологията на заболяването.

Като пример за това проф. Петров посочи случай отпреди 2-3 седмици, когато лекарите са спасили 90-годишна жена с ковид и тромбоза в мозъка.

Цялото ми семейство е ваксинирано - започвайки от майка ми и стигайки до 15-годишния ми син. Аз вярвам в науката, категоричен е проф. Петров.

Той допълни, че и много висок процент от медицинските специалисти в болницата му също са ваксинирани.

За съжаление, в България се оказа, че четвъртата вълна е най-тежка.

На световно ниво 52% процента от населението е ваксинирано, а забележете, в България е само 26%. Хората трябваше да бъдат екзактно позитивно информирани какво представлява ваксината и да вземат правилното решение, обясни проф. Петров.

Всички ние знаем - ще има пета вълна и ние трябва да се подготвим за това, което предстои, допълни той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up