Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Д-р К. Горанов: В срок от три години след първия инсулт, мозъчните инциденти се повтарят при значима част от пациентите

Д-р Красимир Горанов завършва медицина през 1980 г. Специалност по неврология през 1986 г. Специалност по нуклеарна медицина 1991 г. Квалификация по мануална терапия и здравен мениджмънт. Невролог и управител на ДКЦ д-р Грийнберг от 1998 г. Бил е невролог във ВБ- Русе и Началник на Център по нуклеарна медицина на ВМА – София. Множество публикации и участия на научни форуми.

По повод Световния ден за борба с инсулта с него разговаряме за най-честите рискови фактори, които могат да доведат до нарушване на мозъчното кръвоснабдяване, нуждата от профилактика, личната отговорност на пациентите и не на последно място за симптомите, които ни предупреждават за вероятно настъпващ инсулт. 

Д-р Горанов, инсултът е една от водещите причини за смърт по света и в България, какво трябва да знаем за това заболяване и има ли разлика в медицинската грижа, която пациентите получават у нас и в чужбина?
Инсултите са тежката проява на нарушеното мозъчно кръвоснабдяване и заемат място в първата тройка на водещи причини за смъртността в България. Внезапното му начало и тежките последици за здравето на пострадалия са дали основание да бъде наричан „мозъчен удар”. Обикновено се имат предвид исхемичните инсулти – мозъчен инфакт, които са около 80% от всички. Различните форми на мозъчни кръвоизливи протичат остро и много често летално. Организацията на бързата помощ и болничното лечение у нас показва някой разлики в страната, но своевременните действия на ангажираните медицински екипи гарантират добро лечение на инсултно болните у нас. В градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора , където има медицински университети това е сравнимо с организацията на този проблем в развитите страни на ЕС. Въпреки това скъсения болничен престой и не винаги достъпната грижа в болници за долекуване, след изписване от неврологичното отделение поставя на изпитание семействата на инсултно болните. Рехабилитацията на инсултно болните е продължителен процес на възстановяване с различна успеваемост. Трябва да се знае, че в срок от три години след първия инсулт, мозъчните инциденти се повтарят при значима част от пациентите, което налага както още по-стриктно спазване на предписаното от невролога лечение и така и режима на хранене и на живот.

Можем ли да говорим за първична профилактика на инсулт в България и какво е необходимо да се случи за да се подобри тя?
Ако разгледаме внимателно най-важните рискови фактори за развитието на инсулта ще разберем, че поддържането на нормално кръвно налягане, лечението на сърдечните аритмии, контрола на кръвната захар, на лошия” ЛДЛ холестерол и триглицеридите, поддържане на нормално телесно тегло, избягване на тютюнопушето и приема на повечко алкохол, както и приема на аспирин или предписани антиагреганти са основните мерки на профилактика на инсулта. Профилактичните прегледи при личния лекар с ЕКГ и лабораторния контрол на кръвната захар и липидния профил са задължителен минимум за всеки осигурен българин, навършил 50 г. Ако нещо трябва да се подобри е личното отношение на гражданите към профилактичните прегледи, което определено е недостатъчно и допълнително е затруднено в условията на епидемична Ковид обстановка. Предприеманите на тази тема информационни кампании в медиите са добър старт, а ролята на личните лекари е незаменима.

Съществува ли по-висок риск от инсулт при наследствена обремененост или при определени хронични заболявания, освен сърдечно съдовите, като например диабет, ревматологични т.н. ? Какво може да направи пациента за да следи този рисков фактор и евентуално да предотврати инсулт?
Главните рискови фактори за възникването на инсулт са известни отдавна и дори съществува правило, което гласи „Не допускай повече от два рискови фактори да действат едновременно”. Възрастта след 55-60 г. е неотменим рисков фактор. Развитието на атеросклероза на екстра и интракраниалните артерии е предпоставка за тромбообразуване. Нерегулираното кръвно налягане и неконтролирания диабет са много важни рискови фактори. Сърдечните аритмии, особено предсърдните, са сериозна причина за образуване на тромби, които могат да се откъснат от сърдечната стена и да попаднат в мозъчното кръвообращение, предизвиквайки емболия. Наднорменото тегло и наличните дислипидемии – особено високо ниво на ЛДЛ -холестерола и триглицеридите. Вредните навици – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наркомания са причина за инсулти при по-млади хора. Наличието на увреда на кръвоносните съдове при ревматизъм, автоимунни заболявания, някои кръвни болести също имат важна роля за развитие на инсулт. Многогодишният прием на противозачатъчни средства в комбинация с някой от гореизброените рискови фактори понякога става причина за инсулт при по млади жени.

Имате ли наблюдения какви отражения дава COVID-19, когато говорим за инсулт като пост ковид симптом и на какво се дължи това, ако се наблюдава такава тенденция?
Доказано е, че при COVID-19 се увреждат стените на кръвоносните съдове – артериите. Досега бе известно че увреждането на кръвоносните съдове при ревматологични, автоимунни и други проблеми се нарежда между първите 6 рискови фактори за развитие на мозъчно-съдова болест. Очакваната тенденция е за увеличаване на значението на тази пост Ковид-19 съдова увреда и това ще бъще проследено в близко бъдеще.

Кои са симптомите на инсулт, които човек би могъл да разпознае сам и какво е правилно да направи, ако има съмнения за настъпващ инсулт?
Ако внезапно получим объркване и/или затруднение в говора, изтръпване на лицето или крайниците и несръчност в движенията на ръка и/или крак; понякога внезапно тежко главоболие или световъртеж, нарушено равновесие и частична загуба на зрение трябва незабавно да потърсим бърза помощ. В първите три часа от настъпващия исхемичен инсулт в неврологично отделение може да се направи венозна тромболиза и това да спаси пациента от развитие на сериозни трайни последици – парези и инвалидизация.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up