Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Нов случай на смъртоносен вирус в Западна Африка

Гвинея потвърди случай на болестта на Марбург, съобщи Световната здравна организация, предаде АФП. Това е първият регистриран случай на смъртоносния вирус, свързан с ебола, в Западна Африка, който също както коронавируса е преминал от животински гостоприемници към човека.

Вирусът, който се пренася от прилепи, има висок процент на смъртност - до 88 на сто, е открит при пациент, починал на 2 август в една от южните префектури на страната.

Регионалният директор на СЗО за Африка д-р Матшидисо Моети заяви, че разпространението на вируса трябва да бъде спряно. Случаят е регистриран два месеца след като организацията обяви края на второто огнище на ебола в страната, регистрирано миналата година, което взе 12 жертви.

Централата на организацията в Женева определи заплахата от болестта на регионално и национално ниво като висока, но като ниска в глобален мащаб. Организацията работи със здравните власти за бърз отговор, основан на опита на Гвинея в справянето с ебола. СЗО посочва, че болестта на Марбург се предава чрез контакт с телесни течности на заразен или замърсени повърхности.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up