Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.„Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци у нас, за съжаление, които носят вируса.

А по повод ниския процент ваксинирани българи очакваме за съжаление сериозно разпространение, по-голям брой хора с нужда от хоспитализация, това, което аз и колегите алармираме, виждаме го вече в САЩ, че сега боледуват по-младите – до 40 години и децата. Сега се заразяват по-активните хора, които са навън“, поясни още д-р Барцелова.

По думите и Делта вариантът се характеризира като обикновена настинка, затова веднага трябва да се направи бърз антигенен тест.

„До трета доза у нас трябва да имаме категорични препоръки от ЕМА и МЗ, а чисто логистично, можем много бързо да го организираме, защото имаме налични дози. Но на този етап Центърът за превенция и контрол на заразните болести в Атланта не препоръчва масово поставяне на трета бустерна доза. Тези препоръки винаги се правят върху огромен брой научни доказателства свързани с болестите и ваксините.

А Израел ще поставят трета доза на най-възрастните над 75 години и на млади хора със заболявания, които не са изградили достатъчно добра протекция“, посочи още д-р Барцелова.

Според нея у нас за поставянето на трета доза би следвало да се съобрази с това кога е завършен имунизационния курс, защото се вижда, че с времето титърът на антителата е спадна, но имунолозите доказаха, че дори да имаме ниски антителата, когато вирусът навлезе и имаме добър клетъчен имунитет, антитела се образуват за часове и лицето е предпазено. "

"Тепърва ще се реши при еднодозова имунизация с коя ваксина да се продължи след това, ако трява да се постави трета ваксина. Предполагам, че ще можем да комбинираме ваксини, но засега само от Пфайзер/Бионтех" има препоръка за трета бустерна доза, но за сега изчакваме позиция на ЕМА, да е сигурно, че е безопасно, ако се наложи поставянето на трета доза", каза още специалистът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up