Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Делта вариантът на Covid-19 е заразен колкото варицелата

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) описват Делта варианта на коронавируса като заразен колкото варицелата и предупреждават, че може да причини тежко заболяване, съобщават "Вашингтон пост" и други медии в САЩ, позовавайки се на вътрешен документ на CDC.

Вариантът Делта също така е по-вероятно да пробие защитата, предоставена от Covid ваксините, но здравният орган на САЩ посочва, че такива инциденти са много редки, показва още докладът на CDC, публикуван на уебсайта на "Вашингтон пост" и в други американски медии.

В своето резюме докладът на CDC казва, че Делата вариантът е силно заразен, вероятно по-сериозно от другите варианти, и че инфектираните ваксинирани хора могат да пренасят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните.

Все пак данните на CDC показват, че ваксините са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт.

Констатациите вероятно ще предизвикат дебат относно това дали отново ще са необходими маските, социалното дистанциране и други противоепидемични мерки дори в държави с широки кампании за ваксинация и където са отслабени протовиоепидемичните мерки.

"Ню Йорк Таймс", който също публикува съдържанието на документа, заяви, че връщането на курса на CDC през тази седмица обратно към носенето на маски и от страна на напълно ваксинирани американци се основава на доклада.

Вариантът Делта е по-преносим от първоначалния щам на SARS-CoV-2, както и вирусите, които причиняват MERS, SARS, Ебола, обикновена настинка, сезонен грип и едра шарка, се казва още в доклада на CDC. В него се посочва, че този вариант е толкова преносим, колкото варицелата - силно заразна инфекция, често срещана при децата.

Но вариантът е приблизително толкова смъртоносен, колкото и първоначалния щам на Covid-19, докато SARS, Ебола и други заболявания са имали много по-високи нива на смъртност, показва докладът.

Непосредствената следваща стъпка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е "да признаят, че войната с коронавируса се е променила“, тъй като щамът Делта също така вероятно може да засегне ваксинираните срещу Covid-19, но също така да подчертаят за голямото намаляване на риска от тежко изкарване на болестта при ваксинираните хора, се казва в документа.

Очаква се CDC да публикува допълнителни данни за Делта варианта по-късно в петък, съобщава "Ню Йорк Таймс".

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up