Събота, Септември 25, 2021
Последвайте ни
Проф. Ива Христова: До месец, месец и половина "Делта" вариантът ще доминира у нас

При нас британският вариант все още е доминиращ. Вариантът "Делта" все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на делта-варианта.

За това предупреди пред БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"У нас все още не доминира вариантът "Делта". При насочени изследвания, които прави Националният център, в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, именно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на делта-вариант. Само че това не е извадка на цялата страна", уточни проф. Христова.

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с делта-вариант. А това води до други последици.

"Болните по-рано започват да предават вируса, т.е. още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50 - 60% по-лесно от алфа-варианта, който пък се предаваше 50 - 60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава вариантът "Делта", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване то е безкрайно рядко и леко.

"С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастната група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.

Тя допълни, че България разполага с достатъчно ваксини от различните видове.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Мима · преди 2 месеца
    Аз не знам работите ли не работите ли, защото като гледам все по медиите тичате като народна песен ама да питам за един приятел.Ваксинираният явява ли се вироносител на Ковид след ваксинация и какви са моите права от това, че именно вироносителя застрашава животът ми.Все пак говорим за експериментални ваксини.Защо тогава подписват информирано съгласие.Това какво значи.Някой май не е в ред.Скъсайте си дипломата.Ей затова загубих доверие в българският лекар и ходя по чужбина.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up