Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Проф. Иво Петров: Непреболедувалите задължително да се ваксинират

Сигурен съм, че трябва да бъдем подготвени. Случайността или късметът ни дават шанс в този гратисен период да се подготвим максимално добре", заяви кардиологът проф. Иво Петров пред BG ON AIR".
Лекарят е категоричен, че този период трябва да бъде използван от всички да се подготвят по-добре отпреди.

"Не знам дали поради този добър стаден имунитет или поради други причини, явно не е заради ваксинацията, България стои много добре. Изключително малък е процентът на колегите, които са се ваксинирали. Това са хората, които са поставени под най-голям риск, вярно е и обраното - те поставят под риск пациентите си, когато не са ваксинирани", подчерта той. "Призовавам колегите, които не са го направили, да го направят, защото е в техен интерес"
Относно това дали са зачестили случаите на миокардит, проф. Петров информира, че със сигурност има случаи, но не са повече. Кардиологът добави, че след поставяне на ваксина има усложнение, както и че повечето препарати предизвикват някакви странични реакции, които са включително и възпалителни.

"Като отговорност към себе си и към семейството си не е правилно да не се предпазваме. Данни от вчера показват, че започва да се разпространява Делта вариантът. Защитата от сегашните ваксини не е чак толкова висока при него. Тези, които не са преболедували Ковид-19, задължително трябва да се имунизират, за да намалим обсега на вируса", обясни кардиологът
Направихме статистика, която е по-добра от националната. При нас 67% от медицинския персонал са се ваксинирали, което не е малко. Ако калкулираме едните с другите, се получава 80% защитеност. В нашата болница наложихме строго практиката за ваксинирането. Призовавам колегите, които не са го направили, да го направят, защото е в техен интерес", уточни проф. Петров.

Относно това как се отразява Ковид-19 на сърцето на тези, които са го преболедували, кардиологът каза, че реакцията на нашия организъм е многолика, както и че има известен процент от хората, които го преболедуват с тромботични и възпалителни промени.
Проф. Петров добави, че трябва да бъдем готови да се борим с болестта както с медикаментозни, така и с технологични средства.

Кардиологът е на мнение, че броят на починали не е толкова голям, както и че здравеопазването ни не е лошо и сравнено с много други европейски е добро.

"Надявам се в един момент да се разберем да има рационалност. Много пъти сме си говорили, че не трябва да имаме огромно количество болници, а по-малко болници, но с по-големи възможности. Трябва да имаме по-бързо въвеждане на новостите в областта на терапията", категоричен е медикът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Катерина · преди 3 месеца
    Защо ли не Ви вярвам и заради такива като Вас с всеки изминат ден губя доверие в Б-Г медицината.Не докторе.Предпочитам да се доверя на вашият колега ,гръцкият кардиолог Файдонас Воволис, който е против експерименталните ваксини.Самият той заявява, че смъртността от ковид е ниска...Играе просто надписването ....За разлика от такива като Вас, Воволис изкара народа си на площад Омония за да ги защити от екпериментите, които Вие ни приканвате да направим.По-добре замълчете.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Педиатър · преди 3 месеца
    Кардиолозите да си гледат кардиологията!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up