Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Аутопсии показват как Covid уврежда мозъка

Мозъкът на хората, починали от COVID-19, е силно подобен на мозъка на хората, които умират от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, с изявено възпаление и нарушена верига, показват резултатите от аутопсично изследване публикувано в списание Nature.


"Мозъкът на пациенти, починали от тежък COVID-19, показва дълбоки молекулярни възпаления, въпреки че тези пациенти нямат регистрирани клинични признаци на неврологично увреждане", каза съавтор на изследването Тони Уайс Корей, професор неврология и неврологични науки в Станфордския университет.
Екипът му анализира мозъчна тъкан от осем души, починали от COVID-19, и 14 души, починали от други причини.
Около една трета от хоспитализираните пациенти с COVID-19 съобщават за неврологични симптоми като объркано мислене, проблеми с паметта, затруднена концентрация и депресия, отбеляза д-р Корей.
Тези проблеми могат да продължат като част от така наречения "дълъг COVID“.
Въпреки, че има значително възпаление в мозъка на починалите пациенти с COVID-19, не са открити признаци на наличие на вируса мозъчната им тъкан .


Д-р Корей посочва, че не са съгласни с извода, че вирусът се открива в мозъка на пациентите с COVID-19.
„Използвахме същите инструменти, които са използвали те - както и други, по-категорични - и наистина търсихме усилено присъствието на вируса“, каза той в съобщение за новини в Станфорд. "И не можахме да го намерим."
"Вирусната инфекция изглежда предизвиква възпалителни реакции в цялото тяло, които могат да предизвикат възпалителна реакция през кръвно-мозъчната бариера , а това, от своя страна, може да отключи невро-възпалението в мозъка", каза още д-р Крос.
"Вероятно много пациенти с COVID-19, особено тези, които съобщават или проявяват неврологични проблеми или тези, които са хоспитализирани, имат същите невро-възпалителни маркери, които видяхме при починалите хората, които изследвахме.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up